Who watches the watchmen?

Tirsdag kveld la jeg ut følgende Twitter-melding:

Spørsmålet er en henvisning til filmen og tegneserien Watchmen, der maskerte “superhelter” som bekjemper kriminalitet har tippet over og gått berserk (som igjen har lånt spørsmålet fra grekerne).

Den andre setningen er en henvisning til PST’s Twitter-konto med en bemerkning om at det ikke er så lurt å sende e-post med personsensitive opplysninger til politiets overvåkningstjeneste. Den ble fulgt opp med en egen dedikert Twitter-melding til PSTNorge onsdag, slik at de skulle få tid til å rette sikkerhetstabben sin.

Sammenhengen ble nok ikke tydelig før på torsdag, da jeg fikk følgende analyse publisert i min Kampanje-spalte:

I analysen tar jeg for meg hvordan PST håndterer e-post på en særdeles kritikkverdig måte. Kortversjonen er at inngående e-post mellomlagres ukryptert på servere i USA hvis PST’s primære (og eneste) e-postserver går ned.

Bakgrunnen for min analyse er PST’s skremselspropaganda sist mandag, der de med stor overdrivelse avslører sin manglende kunnskap om Datalagringsdirektivet. Det ble toppsak rundt om i medie-Norge, og det var propagandaen jeg våknet til på radioen.

PST leverte også en høringsuttalelse som dokumenterer deres manglende kunnskaper om både internett og Datalagringsdirektivet. Som jeg skriver i min egen høringsuttalelse, er jeg tilhenger av å gi politiet og tilsvarende etater verktøyene de trenger, men jeg er en motstander av “lat som om du gjør noe”-tiltak.

Det er Datalagringsdirektivet et av mange skremmende eksempler på, men det er også et direktiv som vil ødelegge ditt og mitt personvern. Jeg har holdt igjen på mine skriverier i forhold til hvordan, men jeg kan si her og nå at ALLE har noe å frykte hvis det innføres. Jeg vet hvordan, men jeg ønsker verken å fortelle hvordan – eller noensinne demonstrere det.

Vi trenger PST, og vi trenger et kompetent politi på nettet. Deres skremselspropaganda om Datalagringsdirektivet avslører dessverre at vi ikke har det politiet Norge trenger. Vi har isteden et overvåkningspoliti som bare later som om de vet hva de driver med. Det gjør meg trist, men også engasjert.

So… who watches the watchmen?

I do.

You do.

We all do.

That’s democracy in action.