VG’s artikler om skattelistene

Onsdag ble skattelistene lagt frem, og jeg fulgte med på pressens dekning gjennom Gravemaskinen.

I løpet av dagen la jeg ut lister med oversikt over hvilke nettaviser som hadde publisert flest artikler. Med noen forbehold om at noen artikler kanskje ikke har kommet med, ser resultatlisten for onsdag 20. oktober 2010 slik ut:

Dette er en relativt enkel form for analyse som jeg mener gir et nyttig overblikk, men det å bare telle antall artikler er ikke godt nok til å vurdere pressedekningen. Jeg har derfor plukket ut en enkelt redaksjon og tittet på litt flere måleparametere.

Her er en oversikt over VG’s 22 artikler om skattelistene dagen de ble lagt frem:

Nok en gang må jeg ta et lite forbehold. Vi hadde en bug som gjorde at noen artikler falt ut, og selv om vi tror alle nå er med, så kan det fortsatt være at det er noen som mangler.

Utfordringen med tabellen ovenfor er at den er vanskelig å illustrere på en oversiktlig måte. Jeg har derfor forsøkt å lage denne interaktive grafen:

[Interaktiv MotionChart grafikk]

Her kan du selv velge parametere, samt artiklene du er interessert i. Som en følge av at denne illustrasjonen er laget i Flash, og at den er litt ustabil, vedlegger jeg den også som et bilde:

Kom gjerne med tips om andre graf(er) som er bedre egnet, eller med andre innspill om hvordan vi bør illustrere slike rapporter.

Vi jobber på spreng med å legge dette inn som en standardfunksjonalitet i Gravemaskinen, men det må virke i praksis før vi kan gjøre selve implementeringen.

 • http://twitter.com/chrleon christian

  Kanskje diagrammet hadde vært bedre som et søylediagram, eller et kakediagram hvor du kan velge de ulike parametrene som interne linker, antall ord eller lignende. Slik den er nå er det veldig vanskelig å velge de ulike artiklene om de ligger oppå hverandre. Spesielt med tanke på at den skal være interaktiv.

  – christian

  • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

   Ja, søyler og kaker fungerer for hvert parameter enkeltvis. Det er forøvrig også mulig å velge søyler i den interaktive grafen, men dette er litt vanskelig å se fordi den har fått litt for liten plass her.

   Vi skal lage flere forskjellige rapporter med tilpassede grafer, men jeg stiller spørsmålet fordi jeg også ønsker å finne frem til en grafisk fremstilling som gjør det oversiktlig å se forskjellige parametere i relasjon til hverandre.

   Dette er mulig gjennom å programmere grafer slik at de ligger over hverandre, men før vi gjør det må vi finne frem til de riktige parameterne og de riktige grafene.

   Poenget med grafiske illustrasjoner er jo å forenkle presentasjonen av informasjon som blir uoversiktlig i tabeller. Hvis man forsøker å løse dataoverflow med grafikkoverflow har man ikke akkurat kommet noe lengre. :-)