Teknologi reddet bader

En liten jente som holdt på å drukne i et svømmebasseng i England ble fanget opp av badets automatiske varslingssystem slik at en badevakt kunne hoppe uti og redde henne.

Systemet er fransk og heter Poseidon. Det består av en rekke kameraer over og under vann, samt et bildearkiv av farlige situasjoner som bilder automatisk kan sammenlignes mot. Hvis det skjer noe som krever oppmerksomhet så varsles badevaktene automatisk og umiddelbart.

Jeg blir alltid begeistret når teknologi brukes på nye gode måter. Dette hadde helt klart hatt noe for seg i Norge også, men det spørs vel om det er interesse for det. Her legger vi ned svømmehaller og sier at det ikke er så farlig om ungene ikke lærer å svømme før 12 årsalderen. Som en tidligere aktiv konkurransesvømmer gjennom 13 år skremmer dette meg. Å lære å svømme når man er 12 år er for sent! Da lærer man det sjelden godt nok. Jeg tror desverre at vi kommer til å se en øknning i drukningsulykker i løpet av de neste 10-20 årene. Det blir flere som ikke kan svømme, eller som behersker det dårlig, og det blir færre som blir i stand til å hoppe uti og redde en person i nød.

For meg og min familie er neppe dette et problem. Jeg har lært opp mine unger og sørget for at de har trent svømming noen år slik at de mestrer dette skikkelig.

Svømming er den eneste idretten du kan dø av ikke å kunne!

Av andre nyheter innen svømming har jeg lyst til å nevne (siden ingen medier har gjort det) at vi har fått vår første norske kvinnelige svømmer over den engelske kanal.

 • Andreas

  Joda fin teknologi, spørsmålet er da bare, hva er det badevakten gjør om den ikke følger med på hva som skjer i basenget?

  Hvilke andre oppgaver har badevakten fått, og vil ikke dette kunne medføre at badevakten er lenger bort fra basenget enn før?

 • Anders Brenna

  Godt poeng!

  Badevaktene må fortsatt være kontinuerlig tilstede. Dette er på ingen måte en teknologi som egner seg til å erstatte eller effektivisere.

  Jeg har tilbrakt mye av mitt liv i en svømmehall og jeg vet av egen erfaring at det er fort gjort å snu seg bort i feil øyeblikk. Det er jo også skrekkopplevelsen de ffleste foreldre opplever i bassenget eller på stranda. Pulsen stiger raskt før man ser at de er like i nærheten av der de skulle være.

  Teknologien er svinedyr nå, men den blir sikkert billigere etterhvert. Da blir den kanskje aktuell også i Norge.

  Som en sidekommentar vil jeg nevne at på Tøyenbadet i Oslo så får ikke barn ha på seg svømmeringer i det store bassenget. Det kan høres ulogisk ut, men det er for at foreldre ikke skal la seg lulle inn i falsk trygghet ved å tro at ungen er trygg fordi han eller hun har baderinger. Istedenfor må foreldrene kontinuerlig passe på ungene. Med slike holdninger blant badevakter ville innføring av overvåkningsteknologi i bassenget bare bli et stort pluss.

 • Hemo

  Dette var akkurat eit sånt blogginnlegg som får meg til å ønska at folk flest las bloggar. Eg kjenner eg blir litt iritert over at alle bare følger med på det dei populære medieaktørane kjem dragande med. Eit mangfold av lesarar bør i større grad skaffa seg informasjon og nyheiter frå eit mangfold av kjelder. Alt for mange seier at bloggar berre har verdilaus synsing og desinformasjon.

  Andreas: Frå artikkelen: “She just jumped into the water and drifted down to the bottom, as if she was going to sleep. That is the worst case scenario for a lifeguard, and is exactly the sort of thing that Poseidon, our Third Eye, is there to deal with. The pool was very busy and the lifeguards were at full stretch. She may well owe her life to the system.”