Teknisk Ukeblad skal ut i nettskyen

Verden forandrer seg raskt, og det er bare de som forandrer seg raskt nok og i riktig retning som overlever.

I mer normale tider har de fleste god nok tid, men med dagens finanskrise har absolutt alle dårlig tid.

Jeg pleier å dra en gammel og kjent analogi for å forklare hva som må gjøres og hvorfor det haster å gjøre det:

To utslitte og utsultede menn har gått seg vill i ødemarken, og plutselig står de ansikt til ansikt med en sulten løve.

Den ene mannen resignerer og gir opp. “Vi er sjanseløse. Vi klarer ikke å løpe fra løven”, sier han.

Den andre mannen bøyer seg ned, strammer skolissene, reiser seg opp og stirrer den resignerte mannen inn i øynene. “Jeg løper fra deg”, sier han. Så løper han så fort han klarer, og ser seg ikke tilbake.

Historien har blitt brukt av mange, blant annet i en reklame for joggesko. I denne sammenhengen er den ment som en analogi for mediebransjen og finanskrisen. Løven er finanskrisen, og de utsultede mennene er medier som sliter med å klare seg i et stramt marked. En av mediene (mennene) gir opp, mens den andre gjør seg klar til å løpe for livet. Han tok seg også tid til å stramme skolissene (gjøre klar nødvendige verktøy), før han la på sprang.

Det er helt greit å få panikk hvis det gir et adrenalinkick som kan brukes til å løpe raskere og i riktig retning. I mediebransjens tilfelle vil det si å løpe i retning av fremtiden. Dessverre har panikken spredt seg, og fordi mange ikke vet hvor de vil, løper mange i sirkler. Noen løper også tilbake mot løven i nostalgirus.

Medienes fremtid er på internett, og som en naturlig del av internett. Det betyr at vi må jobbe på internetts premisser. Vi må utnytte effektiviseringsgevinstene i vårt journalistiske arbeid og i vår organisering, og for å klare det må vi bruke internetts infrastruktur på riktig måte.

Dette tar Teknisk Ukeblad konsekvensen av på flere områder, og nå har vi begynt å jobbe med nettskyen. I første omgang består det i å bygge opp en ny infrastruktur for nye løsninger i Amazon Webservices.

Her skal vi bruke noen uker på testing før vi setter opp nye systemer og webløsninger som skal tas i bruk. De gamle etablerte serverne blir fortsatt stående der de står på ubestemt tid. De har vært stabile, men vi trenger mer fleksibilitet og et mye raskere tempo på våre nye løsninger for å klare et ambisiøst tempo til høsten.

Amazon, Google og Microsoft har spennende nettskyløsninger som flere enn oss bør vurdere. De er de eneste som er store nok til virkelig å gjøre nettskyen til en hyllevare på sikt.

Alle vil nok ha glede av å satse mer på nettskyen, men av mer politiske hensyn er det nok umulig å for eksempel flytte mange offentlige etaters servere ut til en av disse aktørene. Jeg tror likevel at potensialet i nettskyen er så stor, at jeg helst hadde ønsket at Fornyingsdepartementet utredet muligheten for å bygge en egen offentlig norsk nettsky i en av landets mange fjellhaller. Da snakker jeg ikke om noe som ligner dagens outsourcing med EDB og lignende, men en ekte nettsky-løsning der kundene (etatene) kunne bygge og sette opp egne løsninger.

Mediebransjen bør uansett se mer på nettskyen uavhengig av et eventuelt slikt offentlig prosjekt. Vi i Teknisk Ukeblad har satt igang, og vi tror dette er en av grunnpilarene for vår fremtid. Hvorvidt vi lykkes vil dere få svar på allerede tidlig til høsten, og kanskje får dere en smakebit i form av nye tjenester allerede før sommeren. Vi jobber ihvertfall på spreng med flere prosjekter som bare trenger en mer fleksibel infrastruktur for å realiseres.

Vi vet hva Teknisk Ukeblad er, vi vet hva Teknisk Ukeblad skal bli, vi vet hva Teknisk Ukeblad mangler, og vi vet hvordan Teknisk Ukeblad skal bli det vi ønsker å bli.

Dersom vi også får panikk av å stirre inn i gapet på den sultne løven, skal vi ihvertfall sette nye fartsrekorder når vi vill av sult og med dødsangst løper for livet.

Med riktige verktøy skal ikke det bli nødvendig. Løven er kanskje dyrenes konge, men vi mennesker har ingen problemer med å stoppe og kontrollere sultne løver når vi bruker hodet, verktøy og stiller godt forberedt.

 • Pål

  Kva med å gjere slik som Espen Andersen har foreslått, å opprette store serverparkar i dette kalde landet, for så å lage ei statleg driven nettsky som private kan koble seg opp til?

  http://blogs.gartner.com/andrea_dimaio/2009/05/18

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Det kan være en god ide, men jeg er mest opptatt av at det offentlige velger en IT-modell som både er gjennomførbar og fornuftig.

   Private aktører kan helt fint bruke utenlandske nettskyer.

   Mvh
   Anders Brenna
   Nettsjef
   Teknisk Ukeblad

 • http://www.helland.cc Knute

  Jeg syns det er en spennende ide å tenke en felles nettsky for offentlig sektor i Norge. For å unngå for mye monopoltendens ved en slik tenkning, bør den baseres på fri programvare.

 • http://www.escenic.com Christian Løverås

  Hvis dere skal flytte Escenic også opp i skyen, kan kanskje foredraget "Escenic as a Service" på kundedagen 8/6 være interessant:
  http://www.escenic.com/news_events/events/escenic

 • http://nostdal.org/ Lars Rune Nøstdal

  Meh. Ting som AWS o.l. blir fort dyrere enn en tror.