Tabloide vinklinger

Idag måtte jeg for andre gang på noen få uker forsvare en av våre vinklinger. Selv om jeg ikke kan eller vil gjøre det hver gang, synes jeg det er både gøy og interessant å ta diskusjonen av og til. Kanskje er det også lærerikt.

I dag var det Øyvind Solstad, redaktøren for NRK beta som reagerte på en sak om Apple, Steve Jobs og menigheten hans.

Allerede nå har jeg trolig provosert ham nok en gang. Han likte nemlig ikke at vi i ingressen brukte følgende ingress: “Neste måneds «gudstjeneste for menigheten» blir den aller siste for selskapet.”

I en Twitter-melding skriver han følgende:

@digi_no Gudstjeneste. Jøss. Lurer på om noen fra Digi har vært på noen av disse keynotene

Jeg har ikke vært der selv, men vi har flere journalister i redaksjonen som har hatt gleden og jeg svarer derfor på tiltale.

@oyvind @digi_no Ja, vi har hatt journalister «over there» i Moscone «kirke» i San Francisco.

Dette resulterer i en interessant meningsutveksling som flere hiver seg på. Johan fra Second Brain sammenligner oss med Se & Hør:

@oyvind Joda, men å overdrive en stereotypi skapt av media selv er jo kjent (og slett) journaliststrategi. Se til VG, Tabloid, Se&Hør… etc

Og Martin Bekkelund fra Friprogsenteret klinker til på returen:

@oyvind @abrenna Det er vel ikke første gang Digi.no slurver med overskrifter

Akk ja. digi.no, den useriøse nettavisen som skriver om IKT-bransjen. Vi bedriver slett, stereotyp og slurvete journalistikk.

Kritikken i seg selv bryr jeg meg ikke om. Til det er den altfor mild i forhold til hva jeg har fått høre på telefonen et par ganger.

Når jeg likvel velger å svare, og å ta til motmæle, så er det fordi dette er oppegående mennesker og fordi det er en god anledning til å forklare litt om hvordan journalistikken generelt, og vår spesielt, fungerer. Som jeg alltid sier: “Det finnes ingen bedre anledning til å markedsføre hvor flink man er, enn når man får kritikk”.

Med det som utgangspunkt har jeg definitivt gjort det vanskelig for meg selv. Jeg forteller at jeg skal «manipulere dere» med markedsføringsprat, og så prøver jeg å gjøre det etterpå. Når jeg likevel velger å si det i klartekst, så er det fordi jeg oppriktig tror på det jeg sier, og fordi jeg vil ha argumentene for og imot frem på bordet, istedenfor å følge en «vinn diskusjonen for enhver pris»-strategi.

Forøvrig merket jeg meg en interessant tittel i dagens papirutgave av Aftenposten: “SAS i nærkamp”.

Tittelen kan kanskje tyde på at også flyselskapene sliter med pirater, men det var ikke tilfelle. Selskapets ledelse er i «nærkamp» med sine ansatte, fagforeningene. Hørte jeg noen rope «Se & Hør!»?

Nei, jeg gjorde ikke det, og jeg ser heller ingen grunn til det. Aftenpostens journalist skrev en interessant sak, og han ønsket at leserne skulle ta seg tid til å lese den.

Mange går rundt og tror at nettaviser er ekstremt tabloide for å «lure» leserne til å klikke på en sak. Det finnes selvsagt eksempler på det, men det blir feil å si at det er vanlig praksis.

Alle journalister ønsker at saken skal bli lest, og på nettet kan vi enkelt og greit måle hvor mange som leser en sak. Vi danner oss også et inntrykk av hvor godt den blir likt, hvor mye den betyr og om den holder god nok kvalitet når vi leser hva våre lesere skriver om den i debatten under artikkelen.

Dessverre er det ingen sammenheng mellom hvor god eller viktig en sak er, og hvor godt lest den blir. Hvis det er en korrelasjon, så er den trolig negativ. Jo lengre tid og jo mer arbeid som er lagt ned i den, jo færre lesere. Det er selvsagt å sette det på spissen, for virkeligheten er ikke helt slik, men en kort «tullesak» som skrives på under 5 minutter kan fort bli dagens klikkvinner.

Nå deles det ikke ut diplomer med påskriften «Dagens klikkhore» til journalistene, men TNS-Gallup har noe som ligner på «Dagens klikkhorehus». Det heter Topplisten.

Det er dessverre slik at denne listen i stor grad avgjør hvem som blir vinnere og tapere i den norske nettmedieverdenen, men den er heldigvis ikke den endelige fasit. Jeg tror ikke jeg avslører for mye når jeg forteller at vi trolig har bedre tall enn mange som er markant større enn oss.

Det greier vi fordi vi er en nisjepublikasjon som følger en nisjestrategi. Vi har definert IKT-bransjen som vårt område, og vi skriver om og for denne bransjen.

Stoffområdet vi dekker er alt fra «kjedelige lisensbetingelser» til ny og fancy «must have»-teknologi. Begge deler må med. De tunge fagnyhetene og de lette friske sakene blir publisert side-om-side med hverandre. Det gir en komponert balanse, og på gode dager dekker det våre leseres nyhetsbehov.

På dårlige dager har vi en for stor overvekt av det ene eller det andre. Mange tunge saker som blir dårlig lest er en dårlig dag, og det samme er dager med mange lette saker som blir godt lest.

Det beste for oss og for leserne hadde vært om vi hadde mange tunge saker som ble godt lest. Da mener jeg ikke tunge som i slitsomt arbeid, men tunge som i faglig tyngde.

Enten man liker det eller ikke, så er nyheter underholdning. Det er en positiv type underholdning fordi leserne blir sittende igjen med økt kunnskap om området som dekkes.

Vi kan ikke sette nyhetene på en pensumliste og forlange at våre lesere leser de uavhengig av hvordan de er skrevet og hvordan de er vinklet med tittel, ingress og forsidebilde. Vi må «selge» saken som interessant for våre lesere.

Dette er tungt å svelge for mange, spesielt for journalister og for medie-purister. Salg er noe negativt, noe ondt som vi må ta avstand fra. Alle saker skal liksom stå helt på sine egne ben.

Det er så misforstått som det kan gå an å bli. Salg er bra, salg er nødvendig og alle ønsker å bli solgt til. I vårt tilfelle er vi en nettavis som tilbyr saker til våre lesere. Vi ønsker å «selge inn» våre saker slik at flest mulig setter pris på de.

Akkurat som de fleste andre selgere i andre bransjer er vi avhengig av mersalg ved neste korsvei, så vi er nødt til å gjøre vårt beste for å gjøre kundene/leserne fornøyd med varene/artiklene de allerede har kjøpt/lest.

Det betyr at vi ikke kan basere vår virksomhet på å lure leserne til å lese saker på falske premisser, selv om noen nettaviser kan slippe unna med det en stund.

På den annen side kan vi heller ikke være naive kjøpmenn. Vi kan ikke gjemme de kule varene langt inne i butikken, mens de kjedelige varene står på stativet utenfor. Isåfall vil butikken stort sett være tom.

Det er derfor viktig for oss å finne en god balansegang mellom innbydende vinkling, og godt relevant stoff. Den balansegangen vil vi av og til bomme på, og slik må det være. Den som ikke prøver, kan ikke treffe blinken.

La oss ta en titt på vinklingen til dagens “kontroversielle” sak:

gudstjeneste-for-menigheten

Har vi lurt leserne til å klikke seg inn på denne artikkelen?

Jeg klarer ikke å se at vi har gjort det. Vi har gjort det klinkende klart hva artikkelen handler om med en veldig informativ tittel. I ingressen tilater vi oss å beskrive denne årlige konferansen som en «gudstjeneste for menigheten».

For de som har fulgt med på ryktene før disse konferansene, og den vanvittige stemningen rundt dem så kan da ikke dette komme som manna fra himmelen?

Vi snakker tross alt om en mobiltelefon som i USA har fått kallenavnet «Jesus phone».  Et kjapt Google-søk på uttrykket avslører at det gir hele 74.100 treff hvis man setter begge ordene innenfor anførseltegn, og 5,14 millioner treff hvis man søker på “jesus iphone”.

Jeg skal innrømme at DET er skremmende, men det må også kunne sies å være et argument på vår side i spørsmålet om det er upassende og “usaklig” å bruke uttrykk som «gudstjeneste for menigheten» i en litt humoristisk ingress.

Vi KUNNE selvsagt skrevet “Neste måneds Macworlds-konferanse blir den aller siste for selskapet.”, men jeg kan ikke se at det er kritikkverdig å bruke vår ingress istedenfor.

Det er ihvertfall ikke grunnlag for å bruke beskrivelser som “slurv med overskrifter” og “slett journalistikkstrategi”. Spesielt ikke når vi har tatt denne rundansen for bare noen få uker siden.

I forbindelse med at Asus droppet å selge sine små netbooks med Linux som en følge av nesten fraværende etterspørsel, skrev vi en sak om dette med tittelen: “Norge vil ikke ha Linux“.

Dette falt Martin Bekkelund tungt for brystet, og han skrev derfor et blogginnlegg om det på Friprogsenterets blogg. Innlegget starter med følgende:

Det er nesten provoserende å lese hvordan journalister klarer å formulere overskrifter så feilaktige at de blir direkte misvisende, slik som i dette tilfellet.

Som sagt ved flere ganger tidligere er jeg ikke redd for kritikk, og jeg synes det er helt på sin plass at man skriver det hvis man mener det. Jeg tok meg derfor tid til å svare, flere ganger, på denne bloggen:

Jeg skrev ikke artikkelen, men jeg desket saken og det var jeg som formulerte den tittelen. Den står jeg inne for.

Hvis Asus må droppe å selge Eee med Linux fordi markedet i Norge og Norden ikke vil ha det, så er det dekkende å skrive at Norge ikke vil ha Linux. Dette ble også fremhevet i ingressen.

At noen er uenige aksepterer jeg selvsagt, men nå har ihvertfall jeg sagt meg uenig i dette blogginnlegget :-)

Vi ble ikke enige, så jeg fortsatte.

Det er alltid flere måter å vinkle en sak på. Jeg er fornøyd med min vinkling.

Tittelen sier at “Norge ikke vil ha Linux” og ingressen sier “Nesten ingen i Norden kjøper Linux- bærbare, og Asus gir opp.”

Asus’ Linux satsning er den mest ambisiøse Linux-satsningen på klientsiden hittil i Norge. Når den feiler, så er det en klar indikasjon på at nordmenn generelt ikke er klar for Linux.

Forøvrig har jeg en bærbar PC med Ubuntu, og min far kjøpte en Eee med Linux og er godt fornøyd, men når vi rapporterer forholder vi oss til hva som er nyheten – ikke hva vi privat mener.

Det kom også noen forslag om hva vi som journalister “burde” ha gjort, og de svarte jeg også på:

@Martin
>Jeg synes vinklingen er alt for unyansert til at artikkelen har noen verdi.

Det står du selvsagt i din fulle rett til å mene, akkurat som jeg er i min fulle rett til å være uenig.

>Det stilles ingen spørsmålstegn ved hvorfor Asus trekker maskinen fra markedet. Har for eksempel Asus markedsført seg riktig? Gir de opp for lett i et vanskelig marked? Har Norge vært et nedprioritert område for Asus’ markedsavdeling?

Isolert sett er dette gode spørsmål, men de hører mer hjemme i en eventuell oppfølgerartikkel. Saken vi skrev står godt på egne ben, og det at noen (dere) er uenig i vinklingen er ikke noe vi verken kan eller vil bry oss om.

Jeg bryr meg aldri om en sak er positiv eller negativ, så lenge det er en god sak. Det mener jeg at vår Linux-sak er. Jeg nøyer meg derfor med å kommentere at jeg er uenig med deg og deres vurdering.

Tilslutt gjorde jeg et spedt forsøk på å forklare litt om hvorfor vi skriver på måten vi gjør:

Vi forsøker å skrive om fagnyheter på en interessant måte. Dersom vi skulle fulgt din oppskrift med «Asus stopper salg av Linux-maskiner i Norge» i alle saker, så ville innholdet vårt blitt veldig tørt og kjedelig.

Forøvrig synes jeg det er artig å se at det ble mange livlige kommentarer rundt dette, både hos oss og i ander IT-publikasjoner, og at reaksjonene i disse debattene fikk Asus til å snu.

Ville reaksjonene fra debattdeltagerne og fra Asus blitt den samme hvis vi hadde fulgt ditt «råd»?

Forøvrig kommer vi med enda en oppfølger rundt dette i løpet av dagen. Det betyr at vi har skrevet ganske omfattende om dette med totalt fire saker.

Forøvrig er det litt artig at Journalisten.no drar frem dette blogginnlegget nederst i denne saken:
http://www.journalisten.no/story/55816

Dette slo tydeligvis ikke inn, ettersom den «etablerte sannhet» om vår tabloide journalistikk og unøyaktige tittelbruk dras frem på nytt igjen når noen andre ikke liker uttrykk vi bruker.

Martin er en smart og fin fyr som det er gøy å diskutere med, og vi har vel begge konkludert med at vi er uenige om dette uten at det er noe problem.

Det som fascinerer meg med denne, og andre mer kontroversielle saker jeg som journalist står oppe i, er hvor bra det er når vinklingen går den “riktige veien” og hvor galt det er når vinklingen er “helt feil”.

Jeg la ut to eksempler på Twitter:

@MartinBekkelund Var disse også usaklige: “- IT-bransjen rømmer fra Standard Norge” og “- Norge stemte nei til OOXML”? Mange mente det.

I mange saker får jeg keft fra begge sider. Det skjedde sist i en lengre artikkelserie om Norges Miljøvernforbund og MTU i forbindelse med at Kurt Oddekalv demonterte/saboterte (to forskjellige sannheter) en basestasjon. Førstnevnte gikk hele veien til PFU, men vi vant en klar seier.

Som journalister etterstreber vi å formidle nyheter uten å blande inn våre egne personlige meninger om sakene vi rapporterer. Vi greier det kanskje ikke så godt som vi håper og selv tror, men ønsket om å klare det er ihvertfall tilstede.

Det er et problem når vi ikke klarer å være balanserte, men det er også et stort problem når vi er for krampeaktige i et forsøk på å være millimeterrettferdige. Det gjør oss tannløse, og det fremprovoserer ingen reaksjon.

Når noen blir forbannet over en vinkling så er det en god ting, og spesielt på nettaviser. Vi kan følge opp med nye opplysninger i nye saker som publiseres fortløpende, og de som er uenige i vår vinkling kan si det høyt og tydelig i debattforumet. Det gjorde de da også i denne “kontroversielle” saken om «gudstjenesten i menigheten».

Her følger noen utdrag:

Det virker bare platt og usaklig, og en type “journalistikk” man heller forventer av itavisen eller se&hør. Veldig tynt, digi.no, og kanskje ikke noen smart måte å henvende seg til en liten, men økende del av lesermassen!

Alle var ikke enig:

Jeg synes ikke artikkelen overdriver. Bare medlemmer av menigheten reagerer vel på en slik ordbruk.

Disse seansene fremstår jo som vekkelsesmøter og Steve Jobs som predikant. Er helt enig med journalisten.

Wow, snakk om å føle seg tråkket på tærne!! smile.gif

Ordbruken du så sterkt reagerer på har vært vanlig i bruk om den aktuelle messen i mange år allerede, så dette er ikke noe nytt digi.no har funnet på. Fra mitt synspunkt ser det ut som om begrepene har truffet veldig nær sannheten, og det svir tydeligvis litt for de berørte.

Jeg skal ikke påstå at det var et flertall av leserne som støttet oss. Meningene var delte.

Det kan ofte synes som om digis redaksjonelle motivasjon for vinkling på stoff omkring Apple er det noen så treffende har kalt “a hit whore”, hvor formålet er å skape mest mulig diskusjon/rants i forums, for derved og oppnå flere hits og annonsevisninger.

Det jeg derimot skal påstå er at vi var i vår fulle rett til å bruke uttrykket, og at det var veldig god dekning for det. Hvis andre ønsker å formulere seg annerledes, så er det fritt frem på egen blogg eller på egen nettavis.

Nå har jeg brukt litt tid på å besvare denne kritikken, og jeg er instilt på å fortsette diskusjonen dersom det kommer flere innspill. Det forutsetter at det kommer argumenter og ikke bare ubegrunnede vedtatte “sannheter”.

Forøvrig er det sikker nok å “ta meg “på her ettersom jeg skriver litt langt. «Feel free», jeg er ikke skuddredd og jeg sletter ikke innlegg på denne bloggen med mindre de bryter norsk lov.

 • http://www.bekkelund.net/ Martin Bekkelund

  Jeg kan vanskelig få uttrykt hvor stor pris jeg setter på at du tar deg bryet med å utdype slik, Anders. Det gir inntrykket en ekstra dimensjon og du presenterer også aspekter som ikke har vært presentert tidligere.

  Jeg har full forståelse for situasjonen du står oppe i. Å skrive kreative overskrifter som trekker lesere, samtidig som at overskriften og ingressen er saklig og korrekt, er særdeles vanskelig. Spesielt når man har en så variert lesermasse som en nettavis har.

  Det er nettopp her jeg mener det er viktig å holde fokus på akkurat dette; kreative men samtidig saklige og korrekte overskrifter som fortsatt skal selge. For enkelte vil man alltid bomme uansett, men bommer man for ofte og for de aller fleste, vil man danne et inntrykk av at man ikke vet hva man skriver om, at man ikke vet hvilken retning man vil, eller at man bare ønsker å provosere uten et mål. Merk at jeg ikke anklager deg eller Digi.no for dette spesielt, jeg trekker det kun frem som potensielle negative konsekvenser på generelt grunnlag.

  Det er ikke slik at jeg opplever at Digi.no bedriver slett journalistikk. Tvert i mot, Digi.no bedriver god journalistikk, og jeg har via deg, Anders, selv hatt gleden av å få innblikk i hvordan dere arbeider. God journalistikk og gode saker selger seg selv, da kreves det ikke veldig mye kreativt arbeid rundt overskriftene. Kreative overskrifter skaper kanskje diskusjon i kommentarfeltet, men spørsmålet er om diskusjonen bør dreie seg om formuleringer i artikkelen, eller saken i seg selv. Jeg vil tro de fleste heller mot det siste. I hvert fall når man driver nettavis med faglig innhold, en nettavis for nisjen som du selv skriver.

  Jeg ser for øvrig ingen grunn til å diskutere de aktuelle sakene videre, ettersom de allerede er diskutert ihjel. Da får vi heller nøye oss med å være uenige, og se fram til videre diskusjoner om hint og datt. :-)

 • http://nrkbeta.no Øyvind Solstad

  Jeg setter i likhet med Martin pris på at du utdyper det her. Jeg har heller ikke sagt at alt Digi.no er dårlig eller noe som helst som er i nærheten av dette.

  Jeg synes bare at en avis som har så mye kunnskaper som dere, kan la være å skrive sånt tøv om at MacWorld er en “kirke”. Jeg utdypet dette i neste melding (som du ikke lenker til over):

  http://twitter.com/oyvind/status/1062632330

  @abrenna “en gedigen teknologisk «gudstjeneste», der menigheten sitter trollbundet mens sjefen sjøl forkynner…” Har vi vært samme sted?

  Og det var det som var poenget mitt. Jeg synes det er tull at Digi skal skrive at det dere kaller “menigheten” sitter “trollbundet”, og at sjefen “forkynner”.

  Jeg er ikke spesielt religiøs av meg men dette er bare misbruk av ord fra religioner.

  Jeg har vært tilstede i Moscone West en gang selv, og jeg har aldri hørt så mye kritiske kommentarer som i den gjengen som sto i kø der, som ventet ved dørene, som snakket sammen underveis hele tiden, og som var knallkritiske etterpå når features eller produkter ikke levde opp til forventningene.

  Folk snakket sammen hele tiden under presentasjonene, de twitret og blogget – og ordet trollbundet har sjelden passet dårligere.

  Steve Jobs er flink til å presentere ting. Jeg holder på med presentasjoner selv og det som ser lett og lekent ut for han, er dritvanskelig. Han øver og øver i dagesvis, og pukker på detaljer som de fleste andre ville gitt blaffen i.

  Det gjør jo at dete hele ser utrolig polert og salgbart ut, og den syke omtalen som disse eventene får, bekrefter jo at mange lar seg fascinere.

  Men – poenget mitt – i salen har folk last listen veldig høyt. Og er Apples største kritikere, noe Magnus Kolstad så bra bemerket:

  http://twitter.com/mrkolby/status/1062626585

  @oyvind Macbrukere vil alltid være de mest kritiske til hva Apple gjøre. Tross alt de som skal bruke produktene, og de som kan historien.

  Utover disse – etter min mening – tullete karakteristikkene av menigheten, har jeg ingen generelle problemer med Digi.nos journalistikk. Akkurat som alle andre publikasjoner, har dere gode og dårlige artikler.

 • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

  @Martin
  Jeg fikk en god anledning til å skrive ned noen av mine tanker rundt denne problemstillingen. Vi har jobbet endel med den i høst, og jeg må vel si at vi har et stykke igjen.

  Vi setter en sluttstrek for diskusjonen, men jeg vil gjerne utfordre deg litt :-)

  Etter hva jeg forstår fra dine Twitter-meldinger sitter du med skrivesperre og lurer på hva du skal fylle den siste biten av Friprogmagasinet med. Det er nok av interessante temaer, men hvis jeg får komme med et lite innspill så vil jeg si at dere var litt tamme i forrige nummer.

  Plukk en av artiklene eller kommentarene dine, og vær litt ekstra kreativ med vinklingen på den. Kjør litt saftigere tittel enn du egentlig hadde tenkt deg. Hold deg innenfor rammene av hva som er korrekt, men gå litt utenfor din egen trygghetssone.

  @Øyvind
  Jeg så alle meldingene dine, men jeg kunne ikke lenke til alle – heller ikke mine egne.

  Vi er nok fortsatt uenige. Jeg har tatt en runde med flere redaksjoner i huset vårt for å høre hvordan de oppfatter “kirken” (nå skriver jeg det bare for å erte deg). De ga samme tilbakemelding som vi beskriver.

  Forøvrig så oppfattet jeg det ikke som en generell kritikk av vår journalistikk, verken fra deg eller Martin. Dere kritiserte vinklingen vår, og jeg forsvarte den. Fair and square.

  Vi har gode og dårlige dager, og forhåpentligvis får vi litt flere gode dager neste år.

 • Pingback: Ny blogger « NONA: nettverk for nettentusiaster()

 • Sjur

  Som ren leser av digi og andre it publikasjoner, altså en som ikke jobber i medieverdenen vil jeg gjerne også påpeke en ting.

  Jeg tror dere alle er enige i at debatt er bra. Detbatt er engasjement. Engasjement er tilfredsstillende. Engasjement er underholdene.

  Hva er så den enkleste måten å starte en debatt på? Å provosere. Den type provokasjon som digi gjør her kan også kalles erting. Erting er underholdene fordi de som føler seg truffet gjerne blir provosert, og de som ikke føler seg truffet synes det er underholdene at noen faktsik blir provosert, noe som gjerne betyr at man har truffet godt. Problemet er hvis ertingen går over til å bli mobbing. Ved mobbing blir fortsatt de som er truffet provosert men nå blir gjerne også de som ikke føler seg truffet provosert fordi man får sympati med offeret. Mobbing er ikke særlig underholdene.

  For meg er denne artikelen erting. Erting som treffer og som er underholdene.

  Samtidig har den klart å skape en debatt. Noe som jeg tror alle er enige i at er en bra ting. Mao. en vellykket artikkel. Godt jobbet Digi.

  Sjur

  PS: Vil også på peke at en annen måte å skape engasjement på er å inkludere leserne i nyhetsformidlingen. Og her må jeg si at NRKBeta er suverent best i klassen! En ypperlig blogg (eller var det sandkasse vi skulle kalle dere?) som er veldig engasjerende og underholdene å lese. Godt jobbet NRKBeta.

 • Sjur

  PPS: @Anders NRKBeta har et 10 minutters edit vindu hvor du kan gå inn og redigere posten din. Den er veldig kjekk når man finner de skrivefeilene som man aldri finner før etter at man har trykket submit….

 • Pingback: Interessant vinkling- og tittel-diskusjon « Ordlysten()

 • http://nrkbeta.no Øyvind Solstad

  Anders skrev:

  Vi er nok fortsatt uenige. Jeg har tatt en runde med flere redaksjoner i huset vårt for å høre hvordan de oppfatter “kirken” (nå skriver jeg det bare for å erte deg). De ga samme tilbakemelding som vi beskriver.

  Greit nok. Da satt dere vel blant de største fanboysene. Det er jo noen av de også der. Haha. Der jeg sto, lå (og ventet i to timer) og satt var det lite som minnet om menighet.

 • http://filtr.no Martin Sivertsen

  Men ærlig talt – nok pedanteri om vinklingen! Jeg reagerte først og fremst på den uelegante pleonasmen “Gudstjeneste for meningheten”…

 • http://audun.norblogg.net/ Audun Wangen

  Vi har gjort det klinkende klart hva artikkelen handler om med en veldig informativ tittel.

  Ja, og det er helt klart det viktigste for at jeg skal i det hele tatt vurdere å lese videre. Jeg leser som regel ikke artikkelen, dersom jeg ikke øyeblikkelig ser hva den handler om. Årsaken er at jeg bruker RSS, og har mer enn nok av stoff å gå igjennom hver dag. Digi gjør en ganske god jobb her, i alle fall hvis man sammenligner med mange andre nettaviser.

  De som også har papiraviser er veldig glade i å bruke sitater i overskriften, og det mener jeg man bør være forsiktig med på nett, så sant det ikke er helt åpenbart hva det handler om. Papiraviser er et helt annet medium enn nettet, og det tror jeg ikke alle har skjønt enda.

  I ingressen tilater vi oss å beskrive denne årlige konferansen som en «gudstjeneste for menigheten».

  Skjønner at noen kan se på det som et overtramp, men som nevnt bør man kunne ta seg visse friheter også. Det blir fort veldig tørt og kjedelig å lese om man hele tiden skal være helt nøktern og objektiv.

  Dessuten finnes det ikke noe som heter objektiv journalistikk i mine øyne. Alt er subjektivt, og det er ikke nødvendigvis negativt å være subjektiv, så lenge det gjøres på en tydelig og ryddig måte.

  Jeg reagerte først og fremst på den uelegante pleonasmen “Gudstjeneste for meningheten”…

  Ja, kanskje «preken for menigheten» hadde vært bedre. :)

 • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

  @Sjur
  Ja, NRKbeta er veldig gode på å dra med seg brukerne. Jeg er ganske fornøyd med våre lesere i den sammenhengen. Jeg leser alle blogginnleggene fordi det ofte er gode tips som det er verdt å følge opp.

  Når det gjelder redigering av debattinnlegg så ser jeg den. Frem til nå har jeg gjort bare det jeg absolutt må på denne bloggen, men kanskje får jeg litt bedre tid nå som jeg har juleferie.

 • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

  @Audun
  >Papiraviser er et helt annet medium enn nettet, og det tror jeg ikke alle har skjønt enda.

  Dette har du 100 prosent rett i. Det er dessverre fortsatt slik at vi i altfor stor grad bedriver nettjournalistikk på papiravisenes premisser og med de samme begrensningene. Jeg ser potensialet til å gå et stykke lengre enn det, og jeg tror 2009 blir året da mange tar det første skrittet på dette.

 • http://audun.norblogg.net/ Audun Wangen

  Finanskrisen har allerede gjort at noen har tatt skrittet og droppet papirutgaven helt og holdent. Dårlige tider fører ofte til at man må vri litt på hva man tenker og gjør for å henge med, så jeg blir ikke overasket om kvaliteten på nettaviser kommer til å heve seg betraktelig i 2009.

 • http://www.velmont.net/ Odin Omdal Hørthe

  No er no eg ein macbrukar som brukar macen min motvillig og sers sjeldan. Men eg reagerte ikkje spesielt på ordbruken, eg tenkte «javel, den måten å ordleggja seg på hev eg lese fyrr», og syntest det berre var humoristisk.

  Det er vandskeleg å segja kva dei fleste meiner um dette her, — men eg trur igjen at det er dei færraste som vert «uppskaka» av noko slikt. Sjølv, for ein utanforståande so tykkjer eg samanlikningi passar sers godt. Det er iallfall slik eg upplever bror min, som er ein trufast Apple-tilhengjar og hev iPod, iPhone, MacBook Pro og allslags anna tull. Sjølv um han heldigvis køyrer for det meste fri programvare oppå OS X då, so han er ikkje verst i verdi. 😉

 • Tor Erik

  Som Mac- og Iphone-bruker blir jeg stadig overrasket over hvor sterke følelser som trigges i kommentarfeltene blant “likesinnede” fra miljøet når det kommer Apple-omtale som kan tolkes negativt.

  På de interne Apple-foraene er tonen mer nøktern og det er mange flere kritiske røster mot det Steve Jobs & co bedriver. Det ser ut til at tabloide vrier hos Digi og andre får frem følelsene og fører til spissere fronter blant publikum.

  Ja, det er snakk om følelser og ikke rasjonalitet. Ellers hadde de samme som klager på Apple-vinklingene også klaget på den tabloide fremstillingen av f.eks. MS (som ikke er behandlet noe bedre, tvert i mot).

  At det kommer slike reaksjoner på religionsklisjeen synes jeg derfor illustrerer at klisjeen har noe for seg. Dette er tydelig noe som stikker dypt hos de som er innenfor fellesskapet.