Svart økonomi i Hellas

Etter det som var en herlig ferieuke for meg og junior i Hellas, kom jeg tilbake til Norge tidligere denne uken. Verden har ikke forandret seg mye på den uken.

Hellas er fortsatt i “deep shit”,og i dag skriver Aftenposten nok en gang om de stakkars tyskerne, som gjør alt riktig, må redde grekerne etter at de har snyltet på andre EU-lands gode økonomistyring.

Jeg tviler på at det nytter. Det er ikke bare økonomien som er skakkjørt, det er også mentaliteten. Etter hva jeg har lest i sommer, så ligger Hellas visstnok foran skjemaet de må holde for å komme på bena igjen, men det tror jeg ikke noe på. Til det er det for mange smutthull, og økonomien er for svart.

Det er dessverre stor sannsynlighet for at jeg har bidratt til denne svarte økonomien, ettersom nesten ingen lar deg betale med kort. Alle skal kun ha kontanter. Det gjelder alle restaurantene, alle sovuenir-butikkene, og til og med hotellet vi bodde på!

Restaurantene er pålagt å levere kvitteringer til samtlige kunder slik at det skal bli lettere for skattemyndighetene å ettergå regnskapene, men ettersom de færreste turister tar vare på kvitteringene sine, er det et stort marked for videresalg av disse.

Mulighetene for å lure unna penger er rett å slett for mange og for store. Det ville blitt vanskeligere med banktransaksjoner.

Når jeg tenker meg om, så slår det meg at det eneste jeg fikk betalt med kortet mitt, var leiebilen hos Avis på flyplassen. Resten måtte jeg betale kontant etter turer i minibanken.