Slik blir Twitter en pengemaskin

Det er egentlig ganske enkelt, og det må være en særdeles takknemmelig jobb å være forretningsutvikler i Twitter.

“Alle” lurer tilsynelatende på hvordan Twitter skal tjene penger, og mange stiller nesten spørsmålet om de kommer til å greie det.

Nysgjerrigheten er så stor at en sleip jævel gjorde stor suksess med en falsk artikkel om Twitters nye forretningsmodell. Den var fornøyelig lesing, men det burde ringt en bjelle etter de 2-3 første punktene, og mot slutten gikk brannalarmen.

Twitter er omtrent 3 år gamle, og såvidt jeg vet har de ikke tjent en krone ennå. Ikke en dollar heller, for den saks skyld.

Det er en smart strategi, spør du meg.

(pause)

Begynte du å le? Kanskje du ristet oppgitt på hodet, mens du dro på smilebåndet og sa “dot com” på en overbærende måte?

Isåfall var du neppe alene. Alle tror dette er sannheten om forretningsutvikling nå, og viser til hvor galt det gikk når alle oppstartsselskaper løp rundt som hodeløse kyllinger med sin “first movers advantage”. De vokste raskt opp til å bli kaklende høner, for så å miste hodet da cotcom-boblen sprakk.

Nå vet alle besserwissere at det var feil strategi, på samme måte som alle besserwissere viste at det var riktig strategi før boblen sprakk.

Er det noe vi kan lære, så er det at folk ikke lærer.

Sannheter om forretningsmodeller er ikke konstante og de er ikke universale. Det som virker i en tidsperiode og/eller for et selskap virker ikke nødvendigvis for andre tidsperioder eller selskaper.

Man skal ikke kopiere andre, man skal lære av andre.

Det har Twitter gjort, og jeg tror at de har lært mye av blant annet Google, og så legger de inn noen egne triks på toppen.

Google ventet med å ta betalt for noe som helst frem til de var store nok til å tjene noen gode penger på relevante tekstbaserte søkeannonser.

Mange går fortsatt rundt i den villfarelse at de tror Google ikke hadde noen plan for å tjene penger, og at de mer eller mindre snublet borti en pengemaskin som løste alle utfordringer, og som gjorde Google til et av verdens mektigste selskaper.

Gründerne har på flere måter styrket den troen med sine uttalelser og sine beskrivelser, men det var ikke tilfeldigheter. Det er det aldri, og ihvertfall ikke i Silicon Valley. Det er en del av Silicon Valleys kollektive merkevarebygging, og miljøets felles markedsføringsstrategi.

Sjekk ut historien om eBay og Pez-dispensere, så ser dere toppen av isfjellet.

Dette skrives ikke for å rakke ned på Silicon Valley og IT-selskapene derfra, men for å forklare hva som egentlig skjer. Det er viktig å forstå det for å skjønne hvordan Twitter tenker i forhold til det å tjene penger.

Hvis vi skal lykkes med våre nettambisjoner må vi ikke kopiere det vi tror de gjør, vi må lære av det de faktisk gjør.

Twitter og Google unngikk penger de første årene fordi det bare ville komme i veien. 0 i omsetning er bedre enn 1.000.000 i omsetning, fordi det gir arbeidsro.

Ingen kan sammenligne underskuddet med omsetningen hvis det ikke genereres inntekt, og så lenge man ikke må gjøre spektakulært store investeringer, så blir det heller ikke spektakulære tapsprosjekter å skrive om. Pressedekningen vil isteden skape verdifull buzz, som øker etterspørselen og dermed utbredelsen.

Twitter er en primitiv tjeneste og det er genialt på alle måter.

Det er billig å utvikle, billig å drifte og det gjør det interessant for tredjepartsleverandører å utvikle bedre tilleggstjenester. Dermed blir Twitter plattformen for fremtidens meldingsbasert kommunikasjon.

La dere merke til ordet “plattform”? Det er ordet jeg bruker i andre sammenhenger relatert til nettdebatt. Søk litt mer informasjon om journalistikk, plattform og nettdebatt på informasjonsplattformen Google, så ser dere kanskje en sammenheng.

Google hadde ikke detaljene klare, men de var bevisste på at det å bli plattformen for informasjon ville gi de mer enn nok av pengemuligheter. Det samme vet Twitter.

De er iferd med å bli kommunikasjonsplattformen, og spørsmålet er ikke om de kan tjene penger eller hvordan.

Spørsmålet er når.

Det er ikke lett å besvare, og timingen vil avgjøre hvor stor suksessen blir.

Twitter vet også hvordan de skal tjene penger, og selv om jeg ikke tar meg til å gå i detaljer her, kan jeg gi noen hint:

Antall API-kall tredjepartsleverandører kan bruke per tidsintervall, kjøpe vellykkede tilleggsprogrammer (tenk Microsoft og Windows med f.eks. SQL Server) og små forbedringer i infrastrukturen.

Glem annonsevisninger. Den tabben overlater de til Facebook.

Denne artikkelen ble skrevet på mobilen i en pause mellom fotballkampene til minstemann. Tilgi alle skrivefeilene og feilformuleringene jeg sikkert har.

Oppdatert 3. april 2009: Google skal være i forhandlinger om kjøp av Twitter, og Jan Omdahl i Dagbladet.no skriver at det er fordi Twitter blir det viktigste nyhetssøket. Det er en kommentar jeg er ganske enig i.

Twitter er i ferd med å ta over “der og da”-nyhetsbildet, og det vil føre til slutten for nettaviser som baserer seg på å være først med enkle “klipp og lim”-nyheter. Dermed må redaksjonelle produkter som nettaviser flytte fokus over på kvalitetsjournalistikk som Twitter-brukerne kan lenke til etter at nyheten først er kjent.

 • http://twitter.com/fredrikth Fredrik Thommesen

  hvorfor er de nødt til og tjene penger?
  synes det fungerer veldig bra allerede uten at de tjener noe på det.

  Måten de kan tjene penger på er vel at de som lager klientprogrammer betaler en brukslisens for twitter API

 • Marius Jørgenrud

  Hei Anders! Kan legge til at Twitter har konkrete planer om å tilby analyse av innholdet som generes på plattformen deres. Et hav av interessante muligheter der. Salesforce.com har skjønt det, og skal tilby Twitter som del av sin CRM-pakke.

 • http://intensedebate.com/people/tornsuits tornsuits

  Hvorfor de er nødt til å tjene penger?

  Hvordan kan de ellers utvikle og drifte tjenesten?

 • http://arnteriksen.com Arnt Eriksen

  Dette var en forfriskende og god artikkel om et mye omdiskutert tema, og jeg må si meg enig i dine tanker. Det er ingen tvil om at twitter har en klar business strategi, men de er ikke helt klare for å fortelle den til verden ennå. De fikk hentet inn $35 mill nettopp, så de har tydeligvis en god plan – og har nå fått arbeidsro til å utvikle tjeneste ytterligere, forbedre stabilitet og utvikle API'en. Det blir uansett spennende å se utviklingen videre.

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Jeg gjetter på at de holder igjen lengst mulig, men at modellene allerede er i gang. Sannsynligvis er taushetsplikt en vesentlig del av alle avtaler som inngås, for å holde igjen på info om penger lengst mulig.

   I USA er jo ikke regnskapstall offentlige sånn som i Norge, så vi må vente til en av partnerne lekker før vi får noen form for bekreftelse. Det spiller uansett ingen rolle. Alle signalene tyder på at de har stålkontroll.

 • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

  Jeg leste artikkelen din om det, og den var meget bra.

  Salesforce's modell er en avflere modeller som går på API-kall mot Twitter-strømmen/plattformen/-infrastrukturen.

  De kommer til å gjøre store penger på dette.

 • Stian G Doyle

  Jeg tror du fokuserer for mye på API og for lite på hva Twitter faktisk er, tekstmeldinger!

  Om man også regner med amerikanerne som nå har begynt å tekste så er det et ENORMT marked om man klarer å etablere seg som det mediet folk bruker til å sende tekstmeldinger.

  Om man har en smartphone i dag så er det minst like enkelt å sende en melding på Twitter som det er å sende en melding på sms/mms. Mange av applikasjonene laster også opp bilder automatisk og dermed blir twitter en erstatter for MMS også.

  Å være det mediet som binner sammen SMS og Bruk av pc til en plattform er ikke akkurat feil, om man tenker på fremtiden.

  Det er et helt klart marked for salg av API tjenester og muligheten til å kunne følge omtalen av egne merkenavn. Men jeg tror nok maskinoperatørene kommer til å kjøpe tjenester av twitter snart. Jeg vil heller sende et øyeblikksbilde på twitter og betale datatakst enn å sende en sms til 3 venner og betale 5 kr meldingen, og jeg tror langt flere tenker slik i fremtiden.

  Markedsmakt i SMS/MMS markedet kan nok være veldig verdifullt..

 • http://intensedebate.com/people/paljoakim Pål Joakim Olsen

  Jeg tror snarere de vil tjene penger på å selge *brukerne* premium-tjenester.

  F.eks.
  * Ta betalt for brukernavn med punktum i seg, som må verifiseres av domeneeieren ved å legge inn en kode på nettsidene slik det fungerer på Googles webmaster tools. Dermed får man offisielle, verifiserte konti, f.eks. @dinside.no.
  * Ta betalt for 500 tegn lange tweets; også direktemeldinger.
  * Ta betalt for korte brukernavn. Siden de fleste av disse er tatt, kan de begynne med en @, f.eks. @@pj.
  * Ta betalt fra _brukeren_ for premium-konto der det kan gjøres 600 API-kall i timen. Dette kan også muliggjøre tyngre kall som f.eks. ruller opp en hel diskusjonstråd og presenterer på en mer oversiktlig måte.
  * Ta betalt fra utviklerne for et extended API, f.eks. å finne alle tweets som er replies på en gitt tweet
  * Ta betalt for broadcasting innenfor et lite område. F.eks. kan OSL broadcaste meldinger innenfor 200 meter fra avgangshallen på Gardermoen og alle som befinner seg der får meldingen, uavhengig av om man følger OSL-brukeren eller ikke. Alt man trenger er å sende med lokasjonsinformasjon i kallet etter nye tweets.
  * Ta betalt for muligheten til å moderere en hashtag; enten ved å slette meldinger etter at de er tweetet, eller forhåndsmoderere. Perfekt når man har en paneldebatt med storskjerm bak e.l. Modererte hashtags må ha et prefiks enn #.

  Det var noe av det jeg kom på en tidlig tirsdag morgen. Jeg håper Twitters forretningsutviklere har kommet på ti ganger så mange ideer 😉

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Nope :-)

   De kommer til å gjøre noen av endringene, men kommer trolig til å gjøre det meste gjennom tredjepartsleverandører som betaler Twitter. Så får det bli opptil partnerne å finansiere det, for eksempel med egne investorpenger.

   Deretter plukker Twitter opp de mest vellykkede, og betaler de med aksjer. Så enkelt, så genialt, så lønnsomt.

  • http://en.wikipedia.org/wiki/IRC Einar Stavleik

   Hihi, det høres ut som "premium-tjenesten" brukerne skal kunne få kjøpe seg er det enhver chatter på IRC har tilgang til.

   Eneste fordelen er at Twitter er 100^100 ganger mer hypet av media, og folk flest tror IRC er dødt eller ikke finnes lenger. Eller de synes en IRC-klient blir for vrient å bruke — alt må gjøres via nettlesern forstås.

   Vi snakkes på IRC! (Eller Jabber!)

   Btw, apropos som Twitter-fans, så har dere kanskje hørt om Laconica ? ( http://laconi.ca ) Se også identi.ca

 • mariusk

  Jeg tenker mer på autentiseringsmulighetene. Har litt lyst å skrive en PAM-modul som benytter seg av twitter. Og/eller legger inn hver bruker i LDAP-treet mitt, slik alle twitterbrukere plutselig kan nå både VPNet mitt, bruke Jabber-serveren min, ssh'e seg inn på ene serveren, etc.

  Om man i samme slengen klarer å lage et virtuelt, distribuert filsystem kan man starte en piratebay 2.0. Fint og kategorisert: musikk, filmer, serier, programmer. Spredt utover et gigantisk kryptert filsystem, kun tilgjengelig for twitterbrukere som er registrert mot min server.

  twitterbruker.domenenavn.tld er selvfølgelig også tilgjengelig for alle tjenester som støtter virtuelle hosts. Og twitterbruker@domenenavn.tld til IM, mail, etc.

  Kanskje jeg bare skal slippe serverne mine løs for hele verden med twitter-autentisering. Hadde vært gøy. Sette opp et stort nettverksshare som jeg chrooter brukere til og ellers gi verden kreativ frihet. Kan få et lite privatområde for å drive twitterbruker.domenenavn.net – og bare symlinke innhold (utover, tja, 10MB) fra gigant-sharet.

  Eneste man trenger er en DNS.

  • http://Jabber.For.The.Win.Se Einar Stavleik

   Spennende idé. Jeg liker den! Det gjelder å tenke nytt.

   Jeg er ingen Twitter-bruker så jeg kjenner ikke EULAen, men har de noen som helst restriksjoner på at man ikke har lov til å twittre "tull" som ikke er ment å lese for mennesker, f.eks 140 tegn med BASE64-kodet data, for utveksling mellom maskiner?

 • teknologisk nerd

  Anders Brenna: Du skriver: "Denne artikkelen ble skrevet på mobilen i en pause mellom fotballkampene til minstemann."
  Det hadde vært hyggelig for minstemann at du var mer nærværende i hans verden enn å sitte å knote med din mobil med nesta ned i tastaturet!

  • http://www.tu.no/ Anders Brenna

   Var du der?