Sjekk ut vår kommende journaliststudent

I mai får vi besøk av Julie Andersen. Hun er journaliststudent ved Høgskolen i Oslo, og skal ha praksisplass hos oss fra mai og utover.

De som har lest mine meldinger på Twitter og mine blogginnlegg om norske journaliststudenter, vet at jeg har problemer med å kontrollere hva jeg sier om journaliststudenter og holdningen som mange av de har i forhold til å jobbe på papir i forhold til nett.

Den snille kortversjonen er at jeg synes det er et interessant paradoks at journalister, som er de første til å høre om nyheter og rapportere de, er de siste til å ta nyhetene innover seg. De eneste som er treigere til å skjønne at internett har kommet for å bli enn journalister, er tydeligvis journaliststudenter.

Den litt mindre diplomatiske kortversjonen er at journaliststudenter som ikke vil jobbe med nettjournalistikk bør finne seg et annet yrke. Vi har ihvertfall ikke bruk for de.

Det jeg egentlig mener om slike journaliststudenter tror jeg at jeg skal holde for meg selv. Selv om halve slekten min er fra nord-Norge, sliter jeg med å finne dekkende uttrykk for å beskrive hva jeg egentlig tenker om disse journalistspirene og deres virkelighetsforståelse.

Det er derfor med stor glede jeg kan henvise lesere av Teknisk Beta til Julie’s blogg og hennes siste kommentar:

Aviser dør – lenge leve journalistene

Velkommen til Teknisk Ukeblad. Jeg garanterer at dette blir gøy for de som skjønner hva som er i ferd med å skje.

 • http://windingstad.wordpress.com Windingstad

  "Den litt mindre diplomatiske kortversjonen er at journaliststudenter som ikke vil jobbe med nettjournalistikk bør finne seg et annet yrke."

  Jeg, for min del, synes ikke de aktuelle journaliststudentene har gjort seg fortjent til din noe bombastiske fordømmelse. Personlig vil jeg foretrekke å jobbe med nettjournalistikk, men har full forståelse for at noen måtte velge annerledes. Det har nok ikke så mye med mediet som sådan å gjøre, men arbeidsformen og stoffet. Det byr seg for eksempel i mange aviser langt flere muligheter til å drive gravejournalistikk eller featurejournalistikk i papirmediene. Det har med prioriteringer på redaktørnivå å gjøre, men slikt må man altså ta hensyn til når man velger arbeidsplass.

 • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

  Det er forskjell på å måte velge bort nettaviser, og det å ikke ville jobbe med nett. Det har mange journaliststudenter høylytt gitt uttrykk for, og for meg vitner det om en manglende forståelse av virkeligheten.

  Jeg stiller derfor spørsmål ved deres evne til å skjønne ting de senere skal skrive om, og jeg mener det er på sin plass å gi de klar beskjed om at de ikke har noen fremtid i journalistyrket før de åpner øynene og ørene.

  • http://windingstad.wordpress.com Windingstad

   Jeg ser helt klart at du har et – om enn noe unyansert – poeng. Jeg vil tro journaliststudenter som sier de ikke vil jobbe med nett uttaler seg om situasjonen slik den er i dag. Man trenger ikke nødvendigvis legge så veldig mye mer i det! Kanskje ser de at det er langt mer ressurser i enkelte papirredaksjoner enn nettredaksjoner. De oppfatter muligens at papirjournalister i større grad får tid til å jobbe i dybden med en sak eller gjøre kildearbeid (klisjeen: Slite ut skoene i Stortingets korridorer). De største prestisjesakene blir jo fortsatt som regel gravd frem i papirredaksjonene. Alt dette er legitime årsaker til å si at man foretrekker papir – eller "ikke vil jobbe med nett" for den saks skyld. Men situasjonen kommer til å endre seg, og det samme gjelder journalistenes preferanser. Det er i høyeste grad en prosess som pågår. Dersom du spør en featurehungrig student om hun ikke kunne tenke seg å jobbe i f.eks Dagbladets Magasinet på nett, får kanskje pipa en annen låt.

   Dersom en journalist sier "jeg vil ikke jobbe med nett" sier han atlså ikke "jeg vil aldri jobbe med nett – uansett".

   • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

    Beklager at jeg svarer så sent.

    Jeg står for hva jeg sier, og mener det ikke er unyansert på tross av at det er kraftuttrykk. Norske journaliststudenters manglende forståelse og interesse for nettjournalistikk er et av de store samtaleemnene blant alle som jobber redaksjonelt i nettaviser.

    Uttalelser fra mange journaliststudenter er så hårreisende at de må møtes med et stort stoppskilt. Det betyr ikke at jeg, og de mange andre som jobber for å fremme nettjournalistikken er negativ til journalistsstudenter, tvert imot.

    Vi ønsker å ansette og bygge opp så mange som mulig, og vi fremhever de som har skjønt det. Dersom journaliststudentene åpner øyne og ører, og tar over seg den massive omveltningen som såvidt har startet, så skal vi åpne våre armer og ta godt imot de.

    Frem til det, vil de bli møtt med et stort stoppskilt.

 • Frilanser

  Så lenge nettavisene er i stand til å tilby en konkurransedyktig avlønning er det vel ikke så enorm forskjell mellom å skrive for nettaviser og for papiraviser?

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Forskjellen er ikke så stor. Mange nettaviser har misforstått, og tror nettjournalistikk skal være klipp-og-lim. Det er helt feil, og det vil de se i tiden fremover.

   Vi skal tjene veldig gode penger på nettavisen vår i fremtiden, og vi legger grunnsteinen for det nå, ved å satse på kvalitetsjournalistikk. Gi oss 2-4 år, så er vi der vi skal være.

 • Pingback: Teknisk Beta » Toppsak: journaliststudent som liker internett()

 • http://intensedebate.com/people/kjetil_r Kjetil Ree

  «Ifølge (VGs klubbleder Anne-Lise) von der Fehr har (Konsernsjef i Schibsted Kjell) Aamot gang på gang spådd papiravisene og betalingsavisenes bortgang.

  – Nå trenger vi en konsernsjef som forstår kvalitetsjournalistikk. Vi mener det er helt vesentlig for Schibsted å satse på det, og kvalitetsjournalistikk finner du fortsatt kun på papir og ikke på nett, sier von der Fehr til E24.» (http://e24.no/boers-og-finans/article3001851.ece)

  Det er tydeligvis ikke bare studenter som nedvurderer nettaviser. Sprøtt.

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Jeg er rett og slett i sjokk over at det går an å ikke ha fått med seg hva realitetene er nå. Det er rett og slett ikke håp for mange journalister.

 • http://intensedebate.com/people/_ad_ _ad_

  Noen vil sikkert påstå at ordene "Dagbladet" og "kvalitetsjournalistikk" ikke passer sammen i det hele tatt, men for meg fremstår i allefall de rene nett-artiklene fra Magasinet-redaksjonen som det soleklart beste stoffet som produseres der i gården. Det er en den eneste plassen de tør skrive langt og grundig om ting som ikke passer på en tabloid forside.

 • http://intensedebate.com/people/hsalthe hsalthe

  Jeg må først innrømme at jeg ikke har lest journalistens sak om dette, men jeg ble såpass provosert av generaliseringen her at jeg føler behov for å prøve å nyansere bildet litt, siden det ikke er forferdelig lenge siden jeg gikk ut av journalistikkstudiet selv.