Reklame

“Ingen” vil betale for innholdet og “ingen” vil se reklame. Det er et vanskelig dilemma.

Noen må betale for innholdet vi produserer, i hvert fall hvis jeg og mine kolleger skal kunne jobbe med journalistikk på heltid.

I digi.no finansieres vi fullt og helt av å selge annonseplasser på våre sider, noe langt fra alle er begeistret for. Jeg får av og til eposter der noen av våre lesere klager på det, og i dag fikk jeg denne:

Dette er det som møter meg når jeg klikker meg inn på digi.no, sitter på 1440×900 oppløsning og det redaksjonelle innholdet får plass nede i venstre hjørne.

Klikker meg rask videre til wired.com

Finnes det noen redaksjon, eller er redaksjon og annonseavdelingen samme sak hos dere.

Vedlagt var en skjermdump fra toppen av en av våre artikler:

Jeg opplever deler av innholdet i denne eposten som en fornærmelse mot meg og min integritet (vi har et klart skille mellom redaksjonen og salgsavdelingen), men jeg kan forstå frustrasjonen.

Uansett, så forsøker jeg alltid å svare skikkelig når jeg får eposter om dette eller andre temaer som opptar våre lesere. Jeg sendte derfor dette svaret:

Hei!

I en ideell verden så hadde alle nyhetsartikler vært gratis tilgjengelig uten reklame. Slik er det dessverre ikke. digi.no leverer alle nyheter gratis og vår eneste inntektskilde er reklamen som vises på siden sammen med det redaksjonelle innholdet.

Det er en balansegang mellom hvor mye plass det redaksjonelle innholdet og reklamen får. Vi har valgt å stoppe på det nivået vi har i dag, selv om vi faktisk blir spurt om å vise mer.

For noen er det for mye reklame, og det kan jeg godt forstå. På den andre siden har denne reklamen gitt oss muligheten til å ansette en ny journalist som begynte hos oss 14. april. Det vil forhåpentligvis oppleves som en forbedring at vi nå har flere journalister, og at vi derfor kan bruke mer tid på å gå mer i dybden på stoffet vi skriver om.

Du henviser til Wired.com, en kvalitetspublikasjon jeg selv setter stor pris på. Det er imidlertid en stor forskjell å skrive for det store engelskspråklige publikum, og den lille norsktalende befolkningen.

En kvalitetssak på digi.no vil uansett få færre lesere enn en tilsvarende sak på Wired. Vi har likevel som ambisjon å levere gode saker om norske forhold – på norsk. Da er vi avhengig av å vise mer annonse på hver artikkel, enn hva våre engelskspråklige kolleger er.

Når du går inn på en artikkel på digi.no vises det mange reklamer over og rundt tittel-området. Hvis du scroller nedover vil du likevel få hele den redaksjonelle teksten uten forstyrrelse fra banner-annonser. Vi håper og tror at det er et godt kompromiss for alle parter.

Dessuten vil ikke reklamen bli så markant rundt tittelen på alle saker. Etter design-omleggingen har vi fått muligheten til å legge inn store bilder over tittelen. Se saken om neste generasjon OLPC for et eksempel:

http://digi.no/php/art.php?id=530254

Vi har imidlertid ikke fått på plass bilder til alle slike saker ennå, men det kommer.

Jeg er uansett takknemmelig for innspillet ditt. Det viser at vi må jobbe videre med å justere oss slik at vi finner den rette balansen.

Hvis du har flere innspill så tar jeg gjerne i mot. Du kan sende de direkte til meg på ab@digi.no, eller ringe meg på [mitt mobilnummer].

Jeg sensurerer mobilnummeret mitt her, men det burde ikke være noe vanskelig å finne det for de som måtte være interessert. Jeg tilbyr alltid kritikere å ta direkte kontakt med meg, og jeg prioriterer alltid å lytte til de.

Erfaringen min er at den konstruktive og nyttige kritikken gjerne kommer når folk har fått tømt seg litt. Dessuten blir de fleste glade når de senere merker at vi faktisk har fulgt opp i hvert fall noen av ønskene deres.
Her er forøvrig skjermdumpen for artikkelen jeg henviser til:
Som dere forhåpentligvis ser, så blir ikke annonsene like dominerende når vi får på plass et stort bilde over tittelen i sakene våre.
 • http://www.energymail.net/jeg-vil-ha-linux Knut

  En kombinert løsning ville vært best. Der man enten kan se alt gratis med reklame, eller betale en liten sum for å slippe å se reklame. Dette er fult mulig og blir praktisert på noen sider.

 • http://tormodh.net/ Tormod Haugen

  Kan være enig med Knut, men er uansett stadig imponert over din håndtering av mennesker. Det hadde vært fint om slik fremtreden var så vanlig at en ikke reagerte på det, men slik er det nå en gang ikke.

  Tommelen opp :)

  PS. Må beklageligvis meddele at jeg ikke lese digi.no, og at et tillegg til Firefox håndterer den grafikken som sluker plass på nettsider.

 • http://bergslien.typepad.com Mr B

  Jeg synes digi.no gjør mye bra. Det finnes sider som er langt verre, spesielt med tanke på tunge flashannonsene. Det er f.eks. mange nettaviser som trenger økt kunnskap om at det tar tid å laste ned høyoppløselige bilder og tunge flashanimasjoner.

  En annen sak, som i aller høyeste grad irriterer, er når nettaviser skal ha reklame rundt hele siden. Som en slags “ramme”. Dette skjer med jevne mellomrom på VG Nett (som oftest med H&M som annonsør) og nylig så jeg det faktisk på Aftenposten.no. Da var det rett ut igjen og inn på dagsavisen.no isteden.

 • http://www.gunnarandreassen.com Gunnar Andreassen

  Kan fort bli for mye, men eksemplene her er egentlig ikke så ille – hva med nrk.no? En overskrivt – og en setning i en artikkel. Resten av skjermen er reklame!