Perfekt og gal timing

Jeg har lenge hatt lyst til å intervjue forfatteren og nettaktivisten Cory Doctorow om fildeling og opphavsrett.

På tirsdag fikk jeg muligheten til å gå litt i dybden, og på onsdag meldte NRK.no at det norske forlaget hans ikke vil dele den norske oversettelsen av boka hans gratis på nett.

Snakk om god timing! Et perfekt tidspunkt å publisere et slikt dybdeintervju.

Samtidig er også tidspunktet riv ruskende galt, ettersom fildeling, opphavsrett, Creative Commons og forretningsmodeller rundt fritt innhold er ganske kompliserte saker. Det tar tid å sette seg inn i alt, og selv om jeg føler at jeg har den delen under kontroll, tar det tid å skrive det ut på en forståelig måte.

Legg så til at Doctorow ikke akkurat svarer ja/nei, og at jeg med mine spørsmål ønsket å gå litt dypere. Det ble derfor noen misforståelser oss i mellom, og jeg måtte følge opp med flere spørsmål og eksempler for å være sikker på at han svarte på riktig spørsmål.

Et slikt intervju er ikke verdt noe som helst hvis Doctorow misforstå spørsmålene, eller hvis jeg misforsto svarene.

Som eksempel på kompleksiteten kan jeg nevne at jeg spurte om non-commercial klausulen i Creative Commons, og da dro han henviste han til at analysen som kom noen timer før, samt at han beskrev en fremtidig “honour based royalty”-modell der “litt kommersielle” aktiviteter må tillates uten lisens.

Rapporten har jeg såvidt skummet nå, men det er mange slike elementer.

Jeg spurte også hva Doctorow ville gjort f.o.m. nå og frem til jul, hvis han hadde blitt norsk kulturminister etter mandagens valg. La meg si det slik: Jeg tror ikke Trond Giske har benyttet CC-lisensen til å kopiere Doctorows plan.

Jeg tror det blir bra, men jeg får neppe gjort artikkelen ferdig før i helgen. Dagen i dag er fylt til randen allerede, og fredag er det NONA-seminar.

Vær tålmodig (noe jeg selv aldri er).

 • http://newth.net/eirik Eirik Newth

  Ser fram til å lese intervjuet. Ja, Cory er en usedvanlig dyptpløyende tenker på dette området. Det er grunnen til at han er dyrket blant nerder (jamfør opptredenen i xkcd), men antagelig også en forklaring på at han tross alt ikke har en høyere profil i mainstream-debatten. Det er lett å dette av i svingene når han virkelig tar av, hvilket ikke alltid er en fordel når debatten tar et demagogisk preg (slik fildelingsdebatten gjerne gjør…) 😉

 • http://bentekalsnes.wordpress.com/ Bente Kalsnes

  Jeg gleder meg også til å lese denne artikkelen. Hva synes Doctorow om at bare halvparten av boka hans legges ut på nett i Norge?

 • http://intensedebate.com/people/fgraver Fredrik Graver

  Gleder meg til å lese intervjuet. Har lenge gått og fundert på de samme temaene, og Doctorow er en av de mest fornuftige stemmene i hele opphavsrett/fildelingsdebatten.

 • http://www.tversover.com Espen Andersen

  Hey – hvorfor skal nå alltid ting være så enkle… Som (tror jeg) Krugman sa da han fikk Nobelprisen og ble bedt om å oppsummere hva han hadde gjort i en setning: Hvis det hadde vært mulig å summere i en setning, ville jeg ikke fått Nobelprisen for det…

  Av og til må man rett og slett sette seg inn i ting.

 • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

  Hvis noen kan ta over mine arbeidsoppgaver i dag og i morgen, kan jeg få det unna så fort som mulig…

  Beklager at dette blir en litt teit teaser, men sånn er det noen ganger.