Papiraviser blir ikke drept av nettaviser, morderen holder du i hånden

Avisen er død som nyhetsformidler, skrev jeg 20. mai 2006. Det har ikke helt skjedd ennå, men det tar jo litt tid fra man kjenner at man er sulten til man dør av sult.

Jeg er i hvertfall ikke i tvil om at det vil skje. Papiravisene kan mase så mye de vil om at folk liker å holde en del av et dødt tre i hendene. Kostnadene er for høye. Det er for dyrt og tidkrevende å produsere en papiravis med trykkeri, avisbud og mye mer. Pengene kunne heller vært brukt på journalistikk.

digi.no, der jeg jobber, er konsekvent mer lest enn Dagsavisen.no. Vi ligger som regel cirka 10 prosent over de på statistikken til TNS Gallup, Norges offisielle liste over besøkstall på nettavisene. Dagsavisen mottar 41 millioner hvert år i pressestøtte!

Nå er vel ikke akkurat nettavisen deres mest prioriterte område, men det burde vært det. Tenk hva slags nettjournalistikk vi kunne fått for 41 millioner kroner!

Papiravisene er i ferd med å dø ut. Det tar bare litt lengre tid enn det burde, og det er ikke nettavisene alene som kommer til å slå de ut. Det vil si, det er nettavisene, men ikke i det tradisjonelle formatet som leses på en PC.

Papiravisenes bøddel er mobilen. Det er faktisk veldig behagelig å lese nyheter på en mobil, på tross av at få eller ingen nettaviser har laget gode mobilaviser.

Jeg har vel brukt mobilen til å lese nyhetene i cirka ett år nå, og jeg synes det er veldig behagelig. Skjermen er liten, men den er passe stor sammenlignet med en spalte i en papiravis. Bilder er sjeldent noe problem, da det er de aller færreste bildene man trenger å se i størrelsen som VG og Dagbladet ofte blåser ut over 2 A3-sider. Det er bare når det er et bilde med viktige detaljer at man trenger store bilder, og selv da fungerer det godt med et utsnitt.

Jeg er nok en bruker som sitter litt mer enn gjennomsnittlig forran en PC. Jeg har imidlertid forbedret meg, selv om jeg er avhengig av å kontinuerlig følge med på hva som skjer i nyhetsbildet – både nasjonalt og internasjonalt (lokalt på kommuneplan klarer jeg ikke å interessere meg for).

Nå bruker jeg mindre tid forran PC-en, takket være at et raskt surf via mobilen holder meg oppdatert på alt av nyheter.

Når jeg tar toget leser jeg oppdaterte nyheter fra flere kilder, mens mine medpassasjerer leser gårdagens nyheter, som regel produsert før 17:00.

Hvis jeg stopper for å fylle bensin på ettermiddagen, ser jeg forsiden av VG og Dagbladet. De har rukket å bli gamle. Jeg kan ta frem mobilen for å sjekke nyhetene, men det gjør jeg ikke. Hvis derimot avisstativet hadde blitt byttet ut, så kunne jeg kanskje vært interessert i å gjøre det.

En tabloidavis i A3 tilsvarer omtrent en 20 tommers widescreen PC-skjerm i portrait-modus. Hvis de store mediehusene hadde utplassert hver sin skjerm på Narvensen, bensinstasjonene og andre steder der papiraviser gjerne selges, så kunne de vist en spesialtilpasset oppdatert digital forside.

Ingen av lenkene trenger å være klikkbare. Det holder at forsiden er innbydende, samt en liten tekst om at “Oppdaterte nyheter leser du på mobilen”. Hvis det var noe interessant på denne forsiden, så ville jeg (og alle andre med 3G på mobilen) koblet oss opp for å lese oppdaterte nyheter, istedenfor nyheter fra formiddagen dagen i forveien.

Narvesen og andre lar ikke papirstativene stå der for å være snille. De får betalt for hver avis de selger. Hvos mye vet jeg ikke, selv om jeg har spurt flere av de som står i kassene. Det er imidlertid ingen ting i veien for at Narvesen og andre kunne fått en andel av reklameinntektene som blir generert.

Foreløpig går det imidlertid litt tregt med mobilsurfingen. Jeg får mine kostnader dekket av jobben, men mobiloperatørenes grådighet holder utbredelsen tilbake. Vi kjørte for kort tid siden en sak om at mobilsurfingen faktisk har stagnert som en følge av mobiloperatørenes prisingsmodeller: Mobilt internett står nesten stille.

Det er et problem som må løses, men det vil skje. Så fort prisingen kommer ned på et fornuftig nivå, og mobiltelefonene blir gode nok så vil det gå fort.

Sistnevnte ser også ut til å ha kommet på plass i Apples iPhone, så nå er det bare å smøre seg med litt tålmodighet. Papiravisene vil dø ut, og de har kjent sulten en stund. Nettavisenes tilgjengelighet på både PC-er og på mobiler vil gi papiravisene nådestøtet.

 • oyvinds

  Det var interessant å lese at mobilsurfing er dyrt i gamlelandet og at det fører til at utviklingen står stille. Her koster det to hundre kroner i måneden å være tilkoblet 3G-nettet og det inkluderer fri bruk. Kan det være at det har noe med at TeliaSonera (=Netcom) og Telenor har reel konkurranse på dette markedet?

 • http://www.oter.net/ Jo Christian Oterhals

  Jeg er ikke like sikker som deg på at det er mobilen som skal drepe papiravisene. Jeg er ikke en gang sikker på at papiravisenes død er nært forestående. Men at papiravisene både i form og innhold må endres for å forbli relevante, og at de da kanskje vil være relevante til andre tider og i andre settinger enn de tradisjonelt har vært, det er jeg derimot helt overbevist om. Denne endringen drives nå fram, selv uten at mobilen er en størrelse å regne med i dag.

  For øvrig er jeg ikke en gang sikker på om nyheter er det vi som driver nettaviser burde satse mest på om vi skulle satset *ordentlig* på mobilen. Er det ikke gjerne annet innhold som er mer relevant i settinger hvor mobilen er foretrukket?

 • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

  Jeg ser at du jobber i VG, og da må du vel være litt diplomatisk overfor de ansatte i papiravisen, selv om du er i multimedia-biten.

  Hva er nært forestående? Jeg er skråsikker på at papiravisene dør ut, men jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta. For meg er det en gåte at de har holdt så lenge som de har.

  Nettavisene har alle fordelene utenom en. De er raskere, det er ingen plassbegrensning, de er interaktive og de kan lenke til kilder og mer informasjon. Papiravisenes fordel er at de er etablerte.

  Kostnadene ved å lage en avis er rett og slett for store. Dere må distribuere deres papiraviser til alle kiosker, bensinstasjoner og butikker. Det er dyrt, og de pengene burde heller vært brukt på journalistisk innhold.

  Det vil alltid være noen som er interessert i å holded en papiravis i hånden, men du finner ikke mange av de under 30 år. De få du finner, er ikke nok til å opprettholde den nødvendige kvaliteten med så store kostnader.

  Den eneste måten papiraviser kan holde lenge på, er ved å flytte alle redaksjonelt ansatte over i nettavisene, og så la noen redigerere plukke ut nettavisens nyheter for å legge de i en oppsummerende papiravis til gamle mennesker med vaner som er vonde å vende.

  Jeg har brukt mobilen aktivt til nyhetslesing det siste året, og det slår meg at den fungerer veldig godt til det. Dessuten har selv de gamle lært seg å bruke mobilen. Selv om de nekter å røre en PC, så har de lært seg å bruke mobilen for å kunne sende SMS. Den er rett og slett ikke så fryktinngytende for de.

  Uenighet er forøvrig en fryd, og jeg merker meg at det fortsatt er mange som mener det samme som deg. Min holdning er imidlertid klar:

  Står det ikke på nett, så har det ikke skjedd.

  Det betyr i klartekst at nyheter som ikke løftes fra papiravisen og over i nettavisen rett og slett ikke er viktig nok.

  Forøvrig skriver du mye interessant på din blogg, og jeg har lagt inn din feed i min Netvibes-side.

 • http://www.oter.net/ Jo Christian Oterhals

  Jeg tviler på at enkelte av mine kolleger i papiravisen vil beskrive meg som så diplomatisk overfor papir som du gjør.

  Mitt poeng er i grunnen bare at den industrialiserte delen mediehistorien (såvidt jeg kommer på) aldri har hatt et tilfelle av at ett medium overtar for et annet. Radio drepte ikke avis, fjernsyn drepte ikke radio. Om vi tror at vi kan lære noe av historien, så tror jeg også vi anta at heller ikke nett vil drepe avis i nær fremtid.

  Det betyr ikke at jeg ikke tror at noe må endres. Jeg tror som jeg sa at avisene i løpet av noen år — jeg vet ikke hvor mange — må konsentere seg om helt andre ting enn de tradisjonelt har gjort, skal de overleve. Å være nyhetsleverandør, i betydningen breaking news, vil de ikke kunne være — med unntak av på eksklusive egensaker. På hendelsesnyheter er vi der allerede i dag, så prosessen har allerede begynt.

  Jeg er ellers helt enig med deg i at om det ikke står på nett, så har det ikke skjedd.

 • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

  Beklager, ekslusive nyheter eksisterer ikke lengre. Det var et fenomen forbeholdt papiraviser og videomedier i gamledager, før internett.

  Førstnevnte fordi de andre papiravisene måtte vente til dagen etter med å sitere nyheten og følge opp, og sistnevnte fordi det ikke eksisterer en sitatrett for bilder eller videoer. Der gjelder kun åndsverk.

  Det som erstatter ekslusivitet er merkevare. Det vil si imaget om at et nyhetsmedie regelmessig kommer først med en nyhet, eller er best på nyheten når de kommer med den..

 • http://www.oter.net/ Jo Christian Oterhals

  Når snakket jeg om eksklusive nyheter?

 • Pingback: Anders Brenna » Blog Archive » Lese bok på mobilen()

 • Pingback: Hva kan en tannpleier gjøre for deg? « drop.by()

 • http://www.arbeiderbladet.no/ Atle Johnsen

  Papiravisenes død er nok en realitet om ikke så alt for lenge. Utviklingen går sin gang. Mye er positivt med overgangen fra papir til nett. vi slipper å klage på at avisa uteblir og vi sparer miljøet.

  Men det er et perspektiv som jeg synes mangler i diskusjoner om papiravisenes død. Det er kvaliteten på selve innholdet i nettavisene. Hadde journalistikken i nettavisene vært bedre så skulle jeg ikke ropt varsku over at folk begynner å lese nyheter kun på nettet. Men mye av det som spyttes ut på nettsidene er dårlig kopijournalistikk.

  Vil vi miste kvalitetsjournalistikken hvis papiravisene går dukken?