Logg inn på Gravemaskinen.no

Gravemaskinen.no er en lukket tjeneste for journalister og redaksjoner, men vi har foreløpig valgt å la deler av funksjonaliteten være åpen for alle som kommer på besøk.

Når man besøker Gravemaskinen.no får man opp søkeboksen, samt ett sett med rapporter i en tab-basert oversikt. Kun 3 av disse: Siste Nytt, Fragmenter og Sitater er tilgjengelig, mens Artikler og Statistikk er grået ut.

For å få tilgang til de to siste, samt flere kommende rapporter, må man registrere seg som bruker og betale for tilgang. I første omgang vil det kun tilbys redaksjoner som jobber i tråd med Vær Varsomplakaten og Redaktørplakaten. De som er interesserte, kan registrere seg for prøvetilgang her.

Vi krever altså at brukerne logger seg inn for å få tilgang til Gravemaskinen. For ikke å gjøre det enkelt for oss selv, og for ikke å måtte utvikle, vedlikeholde og sikre vår egen liste med brukernavn og passord, har vi valgt å integrere Gravemaskinen.no med store etablerte tjenester.

I første omgang støttet vi kun autentisering via Twitter, men nå har vi også lagt inn Facebook og Google.

Det betyr at vi ikke blir sittende med passord som kan komme på avveie, og det bør gjøre det enklere å bruke Gravemaskinen.no ettersom de aller fleste bruker minst en av disse tjenestene.

Ulempen er at disse brukerkontoene i stor grad er brukernes private brukerkontoer, og at det derfor muligens blir en litt uheldig sammenblanding av jobb og privat. Hvorvidt det er et reelt problem eller ikke vet vi rett og slett ikke på nåværende tidspunkt, så hvis dere har noen synspunkter på det er det bare å si i fra.

Slik ser det forøvrig ut når man logger seg inn via “Logg inn”-lenken øverst til høyre:

Twitter

Facebook

Google (GMail)

Hvem som helst kan autentisere seg, og dermed logge inn på Gravemaskinen.no via disse tjenestene, men med mindre ditt brukernavn eller din e-post er registrert som godkjent bruker hos oss, får du ikke mer tilgang enn brukere som ikke logger inn.

Hvor grensen mellom hva som blir liggende åpent, og hva som krever innlogging og abonnement er ikke helt bestemt ennå, men det blir et ganske markant skille. Vi ønsker å kunne tilby noe til alle, men vi kommer til å holde ganske mye unna den åpne tilgangen.

Det som foreløpig er åpent tilgjengelig er 3 typer søkerapporter:

 • Siste Nytt
 • Fragmenter
 • Sitater

Gravemaskinen.no er ikke et forsøk på verken å kopiere eller konkurrere med Google og andre søkemotorer. Hvis andre lager noe nyttig, ser ikke vi poenget med å lage det samme.

Siste Nytt er et enkelt søkeresultat som viser de siste 100 nyhetene sortert på dato med kun datoen, tittelen og hvilken nettavis som har publisert den. Ved å klikke på tittelen kommer du rett til artikkelen og kan lese den der. Dette spartanske søkeresultatet skal gjøre det enkelt å finne de siste nyhetene på emnet du søker etter, og ved å vise lite informasjon får mange søkeresultater plass på skjermen samtidig. “Siste Nytt”-søket er i praksis en webbasert utgave av Siste Nytt for iPad/iPhone.

Fragmenter er et mer spesialisert søk som viser hvor i teksten søkeordet du leter etter befinner seg. Når det bare eksisterer ett sted i teksten skiller det seg lite fra et vanlig Google-søk, men Fragmenter blir svært nyttig når man leter etter ord og uttrykk som befinner seg flere steder i lange tekster. Ved å vise tekstfragmenter med alle forekomstene, blir det lettere å finne ut om artikkelen inneholder faktaopplysningen du leter etter eller ikke.

Sitater er et søk som viser alle sitatene i artikler som inneholder det du leter etter. Dersom du har brukt autocomplete-grensesnittet til å søke etter ord og uttrykk i ett sitat, vil det vises som uthevet tekst. Denne søkerapporten gjør det enklere å finne ut hvem som har sagt hva, i stedenfor bare å søke etter artikler der noe er omtalt. Sitater-rapporten er omtrent det samme som Sitatsjekk for iPad/iPhone.

Hvorvidt disse tre rapportene alle fortsatt blir åpent tilgjengelig gjenstår å se, men enn så lenge er de åpne for alle. Ta gjerne et tur innom Gravemaskinen.no for å prøve de ut.

 • Einar Stavleik

  Tenk hvor spennende det vil kunne bli å lese igjennom hva folk/redaksjonen søker på da. For dere lagrer vel logger med hvilke søkeord som brukes, og bruksmønster osv for å kunne forbedre produktet? 😉

  Eller kanskje ikke? Uansett, å eie søkemotor som folk bruker == makt.

  Selv om dere kanskje har brukerbetingelser som gir dere taushetserklæring (jeg bare gjetter — jeg har ikke sjekket om dere har noen brukerbetingelser en gang) så må det jo være litt interessant å evt kunne få nyss i hvilke saker som er under oppseiling i redaksjonene.

  Eller har dere bevisst valgt å ikke logge en dritt? :-)

  • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

   Beklager på det sterkeste at jeg har vært så treg med å svare! Unnskyld!

   Du har en skarp observasjon, og dette er noe jeg har fokusert på i flere foredrag. Søkeloggene er potensielt farlige, og man må tømme de. Når man gjør det, kommer litt an på det tekniske behovet, samt en vurdering av hva som er etisk forsvarlig å bruke av data i analysesammenheng.

   I kundemøter poengterer jeg alltid at Gravemaskinen.no er en fellestjeneste, men at vi er opptatt av å få på plass en løsning der redaksjoner kan bruke vår løsning internt på dokumenter som de ikke vil at noen andre får tilgang på. Dette krever imidlertid en litt større investering fra kundens side, og foreløpig er ikke det gjort.

 • Morten

  Vær Varsom-plakaten og PFU er etterlevninger fra føydalsamfunnet. At dere journalister for det etablerte forsøker å beholde deres elitestatus og klassedeling er vanvittig latterlig når dere skal lansere en påstått moderne tjeneste. Dere kommer til å bli utspilt av borgerjournalister. Hvis dere virkelig skal skape noe innovativt, må dere løsrive dere.

  • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

   Kritikken din er berettiget. Jeg skal tenke over det du skriver, og se om vi gjør en kursjustering.

   • Morten

    Haha, jeg var usikker på om du i det hele tatt ville slippe igjennom en så krass uttallelse. Uansett, jeg har ennå ikke helt forstått hva Gravemaskinen er til. Men når man gjør slik journalistikk, så er vel noe av poenget å holde kortene tett til brystet før man slipper bomben? Da nytter det vel ikke å dele alt sammen med alle mulige andre gribber av noen journalister?

    Uansett – det er blitt veldig lett å sette opp en nettavis. Det tar en halvtime med bruk av WordPress og et passende tema (f.eks. Magazine Premium). Gateavisa og På Høy Tid er to norske media på siden av det aksepterte som har valgt å benytte seg av en slik løsning. Jeg tror vi vil se flere og flere slike media av bedre og bedre kvalitet. Journalistikk er ikke lenger noe som vil være så beskyttet. Håper jeg i hvert fall. Bloggere burde i større grad delta. Mye kan skje de neste ti årene.

    • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

     Jeg begynte å blogge i 2003, og det var først i 2006 at jeg begynte å jobbe som journalist. 😉

     • Morten

      Bloggere er allerede journalister. I hvert fall de som har et visst nivå. Lovmessig burde definisjonen være den samme.