Litt om Siste Nytt for iPhone og iPad

I juni lagde jeg min andre app for iPhone. Den viser de siste nyhetene fra en rekke norske nettaviser, og den fikk navnet Siste Nytt.

Tanken var å lage en applikasjon som ga et kjapt overblikk fra så mange forskjellige nettaviser som mulig, slik at jeg selv kan følge med på en rekke nyhetskilder jeg ikke nødvendigvis tar turen innom hver dag. Det fungerte ganske greit, og jeg har siden lagt til mange flere nettaviser enn de opprinnelige 57. Men det var noen problemer.

For det første er det mange nettaviser som konsekvent har feil datostempel, slik at artiklene tilsynelatende er publisert i fremtiden. Det ga de automatisk topplasseringene frem til jeg fikk filtrert ut de som ble publisert frem i tid. For det andre er det veldig stor overlapp i norske medier.

Det er fint å få en sak vinklet fra forskjellige sider, men det blir problematisk når samme artikkel publiseres i tilnærmet alle norske nettaviser. Det gjelder spesielt NTB-meldinger, men vanlige sitatsaker og paralellpublisering i mediekonsern er også en utfordring. Det gir en indikasjon om sakens viktighet å se flere medier fokusere på samme sak, men for å opprettholde målet om variert dekning la jeg på et filter for å luke ut regelrette duplikater. Så langt fungerer det godt nok, selv om det ikke er perfekt.

Den neste utfordringen var å gi leserne mulighet til å søke frem til siste nytt om emner de er interessert i. I utgangspunktet er dette ganske enkelt å få på plass, men jeg skal være den første til å innrømme at det fortsatt ikke fungerer helt godt i praksis. Selv om man kan skrive, og dermed søke, på en iPhone, er det en utilfredsstillende brukeropplevelse. Det tar lengre tid enn på et PC-tastatur, og det må ofte gjøres mens man står på et overfylt tog eller mens man står og venter ett sted. Søkefunksjonaliteten ble derfor lite brukt.

Jeg forsøkte å bote litt på dette ved å lagre de siste 5 søkene, men det hjalp lite. Både søket og søkehistorikken er mest i veien for det brukeren egentlig bruker Siste Nytt til, og det er å lese siste nytt. På en av oppdateringene etter sommeren la jeg derfor til en ny funksjon som gjorde det mulig å lese Siste Nytt for hver enkelt nettavis og for hver enkelt av de siste dagenes mest siterte kilder. Det fungerer faktisk greit, men jeg må innrømme at jeg sjeldent bruker funksjonaliteten selv. Det er derfor et åpent spørsmål om jeg kommer til å videreutvikle dette, eller om jeg rett og slett fjerner både de valgene og søkefunksjonaliteten.

Av oppgraderingene som ble lagt til etter sommeren, var det iPad-støtten som kom 8. september som har fungert best. Etter å ha lekt meg med min egen iPad som bruker siden juni, var tiden inne for å støtte iPad. Jeg startet med minste motstands vei, og gjorde ikke annet enn å støtte større skjerm med nøyaktig samme grensesnitt.

Siste Nytt på iPad

Tanken var å raskt oppgradere med mer iPad-spesifikk funksjonalitet, men det fungerte såpass bra for meg at jeg foreløpig har latt være. Selv om listen på iPad bare er en forstørret utgave av oversikten på en iPhone, så ble den mer oversiktlig. Det ble også artiklene som åpnes i nettleservinduet når man velger en artikkel.

Siste Nytt fungerer rett og slett bedre på iPad enn på iPhone som en følge av større skjerm. Det ser jeg også på nedlastingstallene. Det er ikke store volum vi snakker om, men Siste Nytt lastes ned jevnt og trutt, og det ser ut som at det først og fremst er iPad-brukere som laster den ned. Siden iPad-utgaven kom har Siste Nytt stort sett ligget på topp 10-listen for nyhetsapplikasjoner til iPad.

Ulempen er at Siste Nytt ikke fungerer hvis brukeren er offline, og det er det mange iPad-brukere som er. Det kommer jeg neppe til å gjøre noe med, men erfaringene med denne problemstillingen har jeg brukt mye tid på å tenke over i forbindelse med andre iPad-prosjekter. De er imidlertid fortsatt på ide- og tegnebrettstadiet.

Jeg har notert ned disse tankene ut fra mine egne erfaringer, og jeg er veldig interessert i tilbakemeldinger fra dere som har kjøpt Siste Nytt for iPhone/iPad (6 kr for versjon som virker på begge).

  • Hva synes dere fungerer godt?
  • Hva fungerer ikke?
  • Vil dere savne søk hvis jeg fjerner det?
  • Hva slags funksjonalitet vil dere ha i kommende oppgraderinger?