Kort karriere

Jeg slutter i en av mine nye deltidsjobber etter bare en uke.

I forrige uke fortalte jeg at jeg begynte som tilknyttet kommunikasjonsrådgiver i Burson-Marsteller ved siden av mitt eget prosjekt med Sitatsjekk og Gravemaskinen. Den samme uken begynte jeg også som fast spaltist i Kampanje.

Det ble dessverre ikke så mye jobbing på meg der, selv om jeg ble godt mottatt og følte at jeg hadde havnet på rett sted. På de få dagene jeg rakk å tilbringe på kontoret lærte jeg utrolig mye, og fikk også en forståelse av hvor strategisk viktig kommunikasjon kan være for en bedrift også utenfor pressefeltet. Jeg ble inspirert til å bruke kommunikasjonskompetanse i andre sammenhenger, og må rett og slett innrømme at det er en liten nedtur å ikke skulle jobbe med folkene i B-M.

Som deltidsarbeidende kommunikasjonsrådgiver ved siden av andre prosjekter viste jeg at jeg kunne komme opp i interessekonflikter, og da spesielt i forhold til mitt hårete mål om å løfte nivået på journalistikken i norske redaksjoner ved å lage et verktøy for gravejournalistikk. Jeg tror fortsatt at jeg skulle klart å gå den balansegangen, og det var da heller ikke grunnen til at vi etter en samtale på mandag kom frem til at mine prosjekter kan bli vanskelige å kombinere.

Som nevnt, har jeg begynt som fast spaltist i Kampanje. Der gjør jeg ikke journalistikk, men skriver analyser/kommentarer. Skillet er viktig, ettersom jeg ikke ønsker å misbruke eller bli mistenkt for å misbruke kraften som ligger i å intervjue noen, og så parallelt gjøre noe kommersielt med utgangspunkt i informasjon fra intervjuet eller i forhold til det jeg skriver.

Ettersom jeg primært skriver om teknologi og forretningsutvikling, er det ikke mange situasjoner der jeg kommer i en slik konflikt. Likevel, er det mine kommentarartikler i Kampanje som gjør at jeg slutter.

De som har lest det jeg har skrevet av kommentarer på bloggen min, i digi.no og i Teknisk Ukeblad, har nok lagt merke til måten jeg skriver. Noen blir provosert når jeg skriver ting rett ut, og jeg har også fått høre at noen har latt seg fornærme når jeg ikke har pakket inn mine meninger med de sedvanlige forbeholdene om ditt og datt som de fleste andre tar.

Dette bryr jeg meg ikke om, og så lenge mine kommentarer og analyser inneholder konkrete fakta og nye tanker som får leseren til å tenke over om jeg har rett eller tar feil, har jeg ingen betenkeligheter med å pøse på med egne private meninger. Jeg skal imidlertid aldri skrive en kommentar der jeg bare kommer med synsing.

Med dette som utgangspunkt burde det ikke være noe problem å kombinere spaltistjobben med å være kommunikasjonsrådgiver, og det var det da heller ikke. Men på mandag sendte jeg inn mine to analyser/kommentarer til den kommende papirutgaven av Kampanje.

Den ene analysen er en “typisk Anders-analyse” om Kindle som fikk tittelen “Kindle: The Good, The Bad and The Ugly”. Der tar jeg for meg hva jeg mener norske mediebedrifter må vite om det tekniske og forretningsmessige rundt både lesebrettet og det tilhørende økosystemet.

Den andre analysen er ikke akkurat typisk meg. Den omhandler hvordan markedsførere ikke skjønner sin rolle i dialogen i sosiale medier. Analysen er saklig, og faktaene er på plass. Utfordringen er språkbruken, og eksemplene. Tittelen er “I dialog med Kondomeriet”, og jeg innrømmer at jeg gruer meg litt til å se den på trykk. :-)

Ettersom sistnevnte er litt utenom det vanlige, lot jeg min sjef i Burson-Marsteller lese gjennom den. Han lo av den, og hadde ikke noe personlig i mot at jeg satte den på trykk, men det er ingen tvil om at teksten ikke helt stemmer overens med profilen til et anerkjent internasjonalt rådgivningsselskap.

Vi diskuterte litt frem og tilbake, og kom frem til at den i seg selv ikke er et problem, men at det kan bli noen uheldige situasjoner hvis jeg fortsetter å skrive i samme sporet. Det har jeg ingen planer om å gjøre, men det fikk meg til å tenke. Problemet er ikke om jeg får lov eller ikke, problemet er om jeg begynner å legge begrensninger på meg selv og min stil i tilfelle jeg skaper problemer. Isåfall blir jeg en dårligere skribent, og en dårligere analytiker.

Dette er forøvrig en microutgave av pressens dilemma i kontroversielle saker om f.eks. publisering av Muhammed-karikaturene. Mediene som ikke publiserte når det var relevant, har lagt en begrensning på seg selv. Det kan tenkes at noen faktisk oppriktig mener at de selv ikke har gjort det, men skaden er allerede gjort. Kritikere kan med stor troverdighet kritisere dem for å ha latt seg kneble.

Nå tviler jeg på at det er en stor etterspørsel etter grov språkbruk og pinlige eksempler i mine analyser, men min konklusjon ga seg selv etter noen timer i tenkeboksen.

Hvis jeg skal fortsette å skrive, og få et kick av å se det publisert, kan jeg ikke ha noen begrensninger utover saklighet og vanlig folkeskikk. Jeg valgte derfor å prioritere spaltistjobben i Kampanje, og takke nei til å jobbe videre sammen med Burson-Marsteller.

Den satt litt inne, og jeg kjenner at jeg nesten angrer litt nå mens jeg sitter her og skriver dette, men det var nok riktig valg for både meg og dem.

Dette betyr at jeg får mer tid til å fokusere skikkelig på Sitatsjekk og Gravemaskinen, men det betyr også at økonomien min blir en del strammere enn planlagt. Det tar tid å løfte disse tjeneste opp på ambisjonsnivået vårt, og det tar enda lengre tid å få det til å gå rundt økonomisk, men jeg vet hva jeg gjør og hva som venter meg.

 • stig

  Jeg tror ikke dette er noe av det du kommer til å angre på. Du slipper unna spørsmål om habilitet, du slipper å forsvare deg når du ikke har noe du må forsvare osv… Vi får bare håpe at du får Gravemaskinen til å bli en suksess.

 • http://sungame.wordpress.com Sungame

  Det får man si var en kort karriere! Jeg trur imidlertid du har gjort et riktig valg, og ønsker deg lykke til med de andre prosjektene dine!

  Litt off topic: Lånte du Leone/Kindle-tittelen fra Gisle Hannemyr, eller har dere bare tenkt likt? http://tinyurl.com/yf5k7e3

 • http://sitatsjekk.no Anders Brenna

  Vi tenkte nok likt. Jeg hadde ikke fått med meg den, men prøver jo å lese mest mulig av det både Hannemyr og Newth skriver. De er jo teknologer jeg ser opp til begge to.

  Takk for tilliten! Jeg vet at jeg har valgt riktig, og jeg kan nok om økonomi til at jeg føler meg trygg på at jeg er godt forberedt.

 • Hilde Nyman

  Hei Anders – blir både glad og ydmyk av å lese dette! Vi er i alle fall utrolig glade for at du vil skrive for oss! Hilsen Hilde i Kampanje

 • http://intensedebate.com/people/katcho Hanne LK

  Hemmeligholdet rundt hvilke kunder man har gjør at leserne alltid kan sette spørsmålstegn ved integriteten din. Jeg tror du har alt å vinne og bare penger å tape på det valget du har tatt!

 • Pingback: Kort karriere « Anders Brenna - Burson-Marsteller Watch()

 • http://Www.kondomeriet.no Kjersti Antonsen

  Du har nok tatt et riktig valg, stol på magefølelsen :)
  Jeg er selvfølgelig veldig spent på artikkelen din om dialogen med Kondomeriet og håper du sier ifra når den er på trykk?

  Lykke til videre med alle prosjekter!

 • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

  Hmm? Her ser det ut til at noen innlegg ikke vises ordentlig… Mitt eget første svar er blant annet borte.

  Uansett, takk for tilbakemeldingene!

 • http://sitatsjekk.no Anders Brenna

  @Hilde
  Takk for det. Gleden er gjensidig. Jeg er veldig glad for å få være en del av teamet deres i Kampanje.

  @Kjersti
  Du er nevnt med fullt navn. 😉
  (Tror ikke du har grunn til å bli sint)

 • Pål

  Apropos "kampanje", "Kill IE6" kampanjen din Anders blir nå gjennomført av selveste Google fra og med 1 mars: -)

  "Google joins the 'kill-IE6' campaign
  If Google had taken its own advice, it might have avoided Chinese hackers"

  http://www.computerworld.com/s/article/9150138/Go

 • http://sitatsjekk.no Anders Brenna

  @Pål
  Jeg så den, og IE6 står på min TODO-liste. Har blant annet tenkt til å ta for meg mediebransjens IT-sjefer, ettersom de er de værste IE6-synderne sammen med Statoil og helseforetakene.

  Det spørs imidlertid om jeg rekker det kommende uke. :-(

 • Tor

  Modig gjort! :-)

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Takk for oppmuntringen! :-)

   Man lurer litt noen ganger, men hvis man aldri tenker over sine valg lærer man ikke av de.

   Jeg tenker fortsatt på om det var riktig av meg, men jeg svaret er ja hver gang.