Kan Twitter redde TV?

Jeg har egentlig gitt opp TV-en for mange år siden. Jeg har vært uten i lang tid, og den eneste grunnen til at jeg gikk til anskaffelse av en i juleferien var at jeg skulle bruke den til å se filmer og det som snart kommer av interaktive videotilbud over internett.

Ungene maser ikke om TV, men vi endte opp med noen kanaler fordi madammen ønsket det, og fordi noen besøkende faktisk forventer at vi har TV.  Etter cirka to måneder med TV, er min konklusjon at TV-mediet også er på dødsleiet. PVR hjelper litt, men er ikke nok.

I kveld hadde jeg imidlertid en liten opplevelse som kanskje er et ørlite håp for TV-mediet. Espen Moe tvitret om en dokumentar på NRK2:

Akkurat nå viser NRK2 en dokumentar om fonten Helvetica – smalt, nerdete og kult. I det minste for oss som har jobbet med sideombrekk.

Sånt er gøy, så jeg måtte selvsagt henge meg på, og sendte en retvitring (funker det ordet?):

Ser dokumentar om Helvetica på NRK2 fordi @espenmoe tipset om programmet her på Twitter.

Jeg var tydeligvis ikke alene om å synes at tipset var interessant, og i løpet av kort tid var vi mange som slo på TV-en for å se på NRK2:

Listen er ikke komplett, men jeg stoppes av Twitters begrensninger på antall API-kall per time... Kom med flere i debatten, så oppdaterer jeg den.

Dette er ikke mange mennesker i forhold til hva en TV-kanal må ha, men jeg synes at denne erfaringen sier noe om hva TV-kanalene og andre medier trenger i fremtiden: sosialt nettverk

Det er slutt på tiden da alle diskuterte gårdagens TV-program, og det er slutt på tiden da minste felles multiplum er godt nok for mange nok. Vi Jeg er drittlei de fordummende underholdningsprogrammene “for hele familien” på fredag eller lørdag.  Gi noe som ikke er for alle, til alle.

Twitter kan ikke redde TV, men hvis TV-kanaler som NRK tar grep for fremtiden, så kan de kanskje gjøre rikskanalene til en integrert del av internett? Isåfall er det kanskje håp likevel.

Uansett, her er lenker til programmet:

OPPDATERT: Marius Waldal har også blogget om dette.

 • http://twitter.com/senikk Terje Pedersen

  Dette gjelder ikke bare TV, men også Radio samt direktesendinger på nett. Er ikke første gang jeg har lest kvitter om interessante ting som går, som igjen har fått meg til å skifte kanal. Det er ikke alltid like lett å orientere seg i jungelen av masse søppel som blir sendt på TV og Radio. Twitter hjelper veldig på der da du som regel følger en del personer som har like interesser som deg selv og dermed får man ofte mer relevante tips til ting som har gått en hus forbi :-)

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Jeg har også fått med meg slike tips på Twitter tidligere, men det som var så fascinerende denne gangen var at så mange hoppet på, og at det var på et så nisjepreget program.

   • http://twitter.com/senikk Terje Pedersen

    Er nok viktig å RT slike meldinger når man ser at det er interessant selv, jeg skiftet kanal og var litt ego og bare begynte å se på selv uten å RT før jeg så du gjorde det, hehe

    • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

     Denne ekko-effekten er noe av det som fascinerer meg mest med Twitter for tiden. Jeg har begynt å referere til det som "Twitter ekko".

     Når noen sender en RT, så sendes mange signaler:
     – Dette er viktig/bra/morsomt/interessant/håpløst
     – Jeg stemmer på dette "forslaget"
     – Jeg ønsker å trekke frem X sitt gode forslag/innspill/lenke/etc

     Et Twitter-ekko er en anerkjennelse, og en måte å sende et signal. Det blir mange dobbeltmeldinger (og trippel osv…), men når flere sier at noe er interessant – så er det det.

 • http://www.gammeldansk.wordpress.com Niels Westphal

  Foreløpig er det nok helst nettsteder som jeg har blitt gjort oppmerksom på gjennom Twitter. Men dette var en interssant opplevelse. Er ikke dette et eksempel, lite og forsåvidt uviktig, på at vi gradvis beveger oss mot at de ulike teknologiene smelter sammen., og at vi kan bruke teknologiene til nye måter å ha sosial kontakt med interessante mennesker? Utveksle meninger. Lære nytt og, som i kveld, bli gjort oppmerksom på interessante program. Takk for linken. Fikk ikke med meg hele da det gikk på tv.

  • http://www.intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Jeg tror du kan ha rett. I utgangspunktet levner jeg ikke mange av de gamle mediene noen sjanse fordi de blir overflødig når internett tar skikkelig over. De kan leve lengre, og gå gjennom en evolusjon hvis de tilpasser seg og integreres.

 • http://marcus.nordaaker.com/ Marcus Ramberg

  Jeg hadde hørt om Helvetica på Daring Fireball en stund tilbake, og plukket den fordi den var på top av utleiefilmer i 'Independent' kategorier på itunes store (http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa… Følger ikke TV-programmet, så var ikke klar over at den gikk på TV, men uansett blir kvaliteten så som så med vårt analoge TV signal på en stor LCD TV. Så den i 720p via AppleTVen min.

  Synes det er synd at Apple ikke tilbyr utleiefilmer direkte i Norge slikt at man må gå via tricks slik som iTunes gavekort fra Ebay. Ikke rart at mange går for Piratebay løsningen isteden.

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Jeg har kjøpt en Mac Mini som står under TV-en. Fikk den på torsdag.

   Den skal brukes til filmleie og -kjøp, samt diverse andre ting. Jeg vet at man kan ordne amerikansk abonnement og hvordan, samt at vi kan laste det ned, men ønsker å være lovlydig og holde ut litt til. Fornuften må da snart seire?

 • Niels Westphal

  Faren er at vi kun følger og twittrer med folk som mener, tenker og er interessert i det samme som en selv. Kan bli litt ensporet det hele. Selv om dokumentarer om skiftyper er interessant for mange av oss, så er det kanskje også andre ting vi kan og bør interessere oss for.

 • http://twitter.com/iacob iacob prebensen

  Jeg er uenig i ditt premiss om at fjernsynet må reddes, iallfall sånn umiddelbart, men deler fascinasjonen for denne kombinasjonen av sosiale medier og kringkasting.
  La meg ta det første først.
  Det er svært lite som tyder på at fjernsynsseing i den formen det har i dag står for en snarlig død. Faktisk har nordmenn aldri sett så mye på tv som det de gjør i dag. I gjennomsnitt ser nordmenn ca tre timer tv i døgnet nå i februar 2009. Det er mye. At Internett har kommet til som en alternativ distribusjonskanal, særlig egnet for on-demand-innhold ser ikke ut til å forandre stort på dette.
  For et par år siden kjøpte jeg meg som seg hør og bør et mediesenter for å få mer kontroll på hva og når jeg så på tv. For egen del har dette ført til at jeg ser mindre tv enn før.
  Derfor trodde jeg at nye og mer brukervennlige pvr-er skulle endre hvordan folk ser på tv, men selv i hjem som har siste generasjons pvr-er med progammererbar epg utgjør tidsforskjøvet seing knapt tre prosent.
  Av dette tror jeg man kan lære to ting.
  1.Man skal være forsiktig med å undervurdere hvor godt folk liker samtidige opplevelser.
  2.Man skal være forsiktig med å legge sin egen mediebruk til grunn for bredere analyser.
  Så tilbake til dette med sosiale medier og kringkasting. Vi snakker her om to av de mest populære mediene, som særlig yngre mennesker bruker mye tid på om dagen. Dette må alle bransjer, men kanskje særlig vi i den mer tradisjonelle mediebransjen lære oss å utnytte bedre.
  Vi begynte å snakke om dette i NRK for et års tid siden, men dessverre har det tatt tid å få satt noe ut i livet, men nå i det siste har vi sett tjenester fra CNN og Jaman som tar i bruk dette Facebook connect på en veldig interessant måte. Jeg er ikke utvikler, men har fått forståelsen av at dette er noe vi kan få til om ikke så alt for lenge.
  På sikt håper vi på en mer avansert løsning hvor du til enhver tid kan se hva innloggede venner i ulike nettverk ser på, mens de også er på nett.
  Tenk bare på hvilket potensiale som ligger i et program som MGP når 1,6 millioner nordmenn sitter og ser på samtidig. Det bør de få gjøre sammen.

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   TV må kanskje ikke reddes enne for det store flertall, men for den minoriteten jeg tilhører er den tilnærmet død.

   TV er best på to ting: Når tvillingtårnene faller ned, og på store direktesendte sportsbegivenheter.

   Det første skjer heldigvis veldig sjeldent, og det andre fikk jeg nok av etter å ha sett ALT av sport på Lillehammer OL i 1994 (hadde perm fra millitæret pga. knukket håndledd, og lå i sofaen foran TV-en fra morgen til kveld).

  • http://blog.eksplisitt.net Alexander Nossum

   Enig. TV er antakligvis langt fra dødt. Er noe med at brukeren slipper (nesten) alt av valg og at det foregår samtidig for alle.

   Nå er twitter og andre sosiale fenomener veldig interessante og sier kanskje noe om at mennesker vil ha en mening på noe som de opplever samtidig (men til forskjellig sted).

   Jeg har stor, stor tro i ideen om å kombinere TV med sosiale interaksjoner. Tilsvarende som CNN gjorde med Facebook under innsettelsen av Obama. Twitter-lignende systemer hadde muligens vært enda bedre til en sånn hybrid. NRK (og andre) burde absolutt prøvekjøre denne type løsninger – hvor meninger kan utveksles av alle _mens_ man ser på TV. Dette burde jo teknisk sett være ganske enkelt å løse fks. med direktesendt web-tv og Twitter API. Gjør det! Før noen andre norske aktører gjør det!

 • http://ordlysten.wordpress.com Ingeborg Volan

  Jeg skal ikke ta diskusjonen om TVs forestående død eller sosiale mediers potensial som samlende for medieinnhold – den tok jeg og Iacob via Twitter her forleden.

  Men begrepet retvitring synes jeg ikke funker helt. Vi har ikke mange gode ord med "re-" på norsk. Hva med "videretvitring"?

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Jeg er ening i at "retvitre" ikke er helt bra, men det er heller ikke "videretvitre". Hvis ingen kommer opp med noe bedre, så fortsetter jeg med "retvitre".

 • http://detvirkerikke.no Andreas Ringdal

  Tror jeg foretrekker det litt mer direkte oversatte omtvittring (omkvittring) eller gjentvittring.
  Gjentvitring blir kanskje litt mer rettet mot den opprinnelige avsenderen

  Andreas

 • http://intensedebate.com/people/senikk senikk

  Eller bare bruke "gjenforteller" dog selv bruker jeg bare RT så har ikke behov for et norsk ord for det 😉

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Nå er det banket gjennom:
   Tweet = tvitre
   Retweet = via

   :-)

   • http://marius.waldal.no Marius Waldal

    Problemet med "via" som erstatning for "retweet" er flerfoldig:

    1. RT er internasjonalt innarbeidet for å angi at innlegget ditt er en retweet. Det finnes mange forskjellige tjenester som benytter nettopp "RT" for å lage statistikker over retweets. Se f.eks. http://www.retweetrank.com/timoreilly som viser at Tim O'Reilly blir ekstremt mye gjengitt. Slike tjenester vil dermed ikke ta med data fra nordmenn som velger å benytte "via" fremfor "RT".

    2. "Via" er allerede innarbeidet med et lignende, men ikke likt, formål: Å angi at du ikke har funnet noe selv, men fått tipset via en annen tvitrer. Dette brukes typisk når du ikke ønsker å gjengi hele tweeten, men tipse om det samme med en egen kommentar.

    Forøvrig er "tweet" både verb og substantiv. Jeg synes "tvitre" er en god erstatning for verbet tweet. Men hva skal vi bruke for substantivet tweet?

    • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

     Jeg er enig i at det er kjekt med en felles "RT" av hensyn til automatisert innsamling, men jeg synes ikke argumentet er godt nok til å la være å bruke "via" på norsk.

     At "via" brukes til å angi noe du ikke selv har funnet synes jeg er i tråd med bruken, ihvertfall når man vil videreformidle et tips eller en melding du støtter.

     Spørsmålet om substantivutgaven har jeg ikke noe godt svar på. Et "tvitter"?

 • http://intensedebate.com/people/senikk Terje Pedersen

  Mens vi er i siget, du har ikke kommet på et godt ord for hashtag også? 😉

 • http://gikkog.com heming Leira

  Fr.Martinsen ser Dagsnytt sammen med andre og kommenterer med CoverItLive.
  Personlig bruker jeg kun TV til enkelte filmer (tidtrøyte) og til å se fotballaget jeg følger.
  Hadde kvaliteten til de som kjører fotball over nett vært bedre hadde jeg kanskje stått over TV jeg også.

 • Pingback: Marius skriver » Er fonter interessant?()