IntenseDebate eller Disqus?

Vi trenger din hjelp. Teknisk Ukeblad skal implementere et debattsystem på TU.no, og vi har bestemt oss for at det skal være et “hosted”  tredjepartssystem.

Valget ser nå ut til å stå mellom IntenseDebate (som er kjøpt av selskapet bak WordPress) eller Disqus (som har pengesterke venturekapitalister i ryggen).

Vår publiseringsløsning på TU.no har et innebygd debattsystem, men det holder kort og godt ikke mål. Vi har derfor som default at det ikke står på, og henviser isteden brukerne til å debattere på tvers av nettet via trackbacks/Twingly.

Det vil vi fortsette med, men vi ser at behovet for en egen debattløsning under artiklene i tillegg.

Etter å ha sett på begge de to aktuelle systemene, ser vi at de i stor grad dekker vårt behov. Dessuten vil trolig det som ikke er på plass nå komme i tiden fremover.

Fordelen med dedikerte debattløsninger er at de holder skikkelig fokus på videreutviklingen av systemet, istedenfor at det bare blir et nedprioritert tillegg som utvikles med venstrehånden.

Vi vet at det har vært ytelsesproblemer og noen bugs, men har tillitt til at begge disse to debattsystemene har en god fremtid. Dessuten er de begge tett integrert med bloggosfæren, og de har begge støtte for eksport hvis vi senere velger å bytte.

Nå trenger vi deres hjelp, i form av innspill, kommentarer og aller helst erfaringer fra disse systemene. Hvilket bør vi velge, og hvorfor?

 • http://blog.peterhaza.no Peter Haza

  I Budstikka er det også Escenic som er publiseringsverktøyet, og vi kom frem til samme konklusjon om det medfølgende kommentarsystemet. Vi kjørte en kort evaluering av de to, og endte med å velge InteseDebate som på den tiden hadde kommet litt lenger enn Disqus.

  Ulemper:
  – Mangler API
  – Kan ikke oversettes
  – Supporten er litt så som så til tider / bugs kan bli liggende lenge

  Fordeler:
  – Pent grensesnitt
  – Mange funksjoner
  – Jobber mot mange forskjellige tjenester som friendfeed og open id. Kommer også facebook connect

  Men ærlig talt er jeg litt usikker på hva som er best. Vi har hatt intensedebate en stund nå, og er egentlig ganske fornøyd med det, men samtidig klarer jeg ikke å legge fra meg tanken på at vi burde prøve Disqus også, for å evaluere det også. Disqus støtter både oversetting og har et API, men har vært ustabile.
  change.gov brukte intensedebate (vet ikke om de dro det med seg til whitehouse.gov), lett.nrkbeta.no bruker disqus.

  Heldigvis støtter begge å eksportere kommentarer, men akkurat er det faktisk bare Disqus som offisielt kan importere fra xml. (IntenseDebate kan importere fra wordpress, så antakelig kan du trikse det til å fungere uansett)

 • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

  Takk for input. Vi skal teste litt mer, men jeg håper å få det raskt på plass.

  Internett stopper ikke på signal.

 • http://blog.peterhaza.no Peter Haza

  @Anders Brenna
  Dere bruker vel wordpress på bloggen her? Da er det vel bare å installere for å teste, fordi kommentarene blir holdt i sync mellom wordpress og systemet dere velger, så om dere eventuelt ombestemmer dere så er det bare å avinstallere pluginen, uten noe ekstra arbeid.

 • http://www.tu.no/ Anders Brenna

  Ja, jeg vet det. Begge systemene støtter begge deler, og det er et av de mindre kravene til ny løsning.

  Vi ser litt mer på det, men tar beslutningen ganske snart. Begge ser ut til å være gode nok, og da er det ikke nødvendig å bruke lang tid på å finne ut hvem som er marginalt bedre enn den andre.

 • http://neppe.no/ Petter

  Jeg tror nå at WordPress kan være en god løsning for TU.no. Debatt, artikler, sider og trackback. Uten å måtte betale i øst og vest for “trackback” (=Twingly) og “debatt” (=IntenseDebate/Disqus).

  Jeg har ikke peiling på hverken Twingly, IntenseDebate eller Disqus. Derfor ville jeg satt pris på å få vite mer om hvilke behov dere har som (dere tror) ikke er dekt i WordPress.

 • http://www.tu.no/ Anders Brenna

  @Petter
  Wordpress kan dekke mange av behovene som TU.no har, men ikke alle – nå. Vi har blant annet integrert nettpubliseringsløsningen med systemet vi bruker til det papirbaserte ukebladet.

  Om 1-2 år forventer jeg at WordPress kan dekke vårt behov, og når det nærmer seg vil vi gjøre en ny vurdering.

  Twingly ble valgt fordi det var korteste vei til målet. Vi betaler for det, og per i dag synes vi det er verdt det, men jeg forventer å få endel ny funksjonalitet i tiden fremover hvis vi skal beholde det når vi får på plass andre løsninger.

  IntenseDebate/Disqus forbedrer debattsystemet i WordPress, og gjør det lettere å få en tett integrasjon med andre nettsteder og løsninger. Dette er viktig for oss, ettersom vi har som mål å bli Norges mest integrerte nettavis. Da holder det ikke å bare være et nettsted med en nettdebatt på det nettstedet.

  Trackbacks er forøvrig innebygd i disse debattsystemene, så vi får se litt hvordan vi gjør ting i tiden fremover. Jeg har allerede snakket med Twingly om trackbacks på tvers av norske nettaviser.

  Uansett, time will show, og ingenting er permanent på internett når det gjelder verktøyene som brukes.

 • Arne Pihl Bordi

  Hei Anders!
  Du får ingen tekniske råd fra meg, men et par brukerobersvasjoner:

  Språk:
  Budstikkas system som ikke er/kan oversettes til norsk, gjør at debattområdet skiller seg litt ut fra selve artikkelen. Tror neppe selve engelsken er noen terskel, men det ser litt unaturlig ut, og for enkelte lesere er det kanskje også litt forvirrende.

  På Budstikka kommer debatten ofte opp etter 4-6 sekunder etter at visningen av selve artikkelen har startet. Om det skyldes lokale ting hos meg eller Budstikka, eller mpe annet har jeg ikke forsket i. Har imidlertig rukket å sjekke et artikkel, observere at “her var det ingen diskusjon” og gå tilbake til forsiden, før diskusjonen rakk å laste inn.

  Det bør være mulig å vise antall debattinnlegg sammen med ingressene på forsiden, gjerne ved siden av “les her”-lenken. Ref. http://www.ing.dk
  Dette inviterer til å lese og bidra på debatten.

 • Arne Pihl Bordi

  Hei igjen!
  Bare en liten kommentar til:
  Regner med at uavhengig av debattsystem vil det ikke bli satt opp slik som her på tekniskbeta.no at man må scrolle seg opp til toppen av artikkelen for å klikke på “se kommentarer”-knappen. Greit når det bare er en 20 linjers artikkel uten bilder, da er det ikke noe hokus-pokus, men lange artikler med store bilder (som f.eks. den med to store skjermdump) så skulle det være unødventid å scrolle helt opp til toppen igjen for å trykke på “se kommentarer”, for så å scrolle helt ned til under artikkelen igjen.

 • http://www.tu.no/ Anders Brenna

  @Arne Pihl Bordi
  Jeg vet at det fortsatt er noen mangler, men med den utviklingen som foregår og den massive brukermassen tror jeg IntenseDebate er et system som vil bli veldig bra etterhvert.

  Selv om det ikke er hundre prosent, har vi begynt å sette opp IntenseDebate og hvis vi ikke støter på store problemer så vil vi velge den.

  Jeg gjorde litt research og noen egne tester med begge systemer på mine private blogger i helgen, og falt ned på at IntenseDebate passet bedre for oss. Dersom vi får problemer, vil vi måtte revurdere.

  Hvis ikke satser vi på å gå videre og få det på plass så fort som mulig, det vil si før denne uken er over.

  Lenker med “se kommentarer” vil bli lagt ut etterhvert, og jeg håper å få det på plass også på forsiden. Antall kommentarer sier jo noe om viktig saken er for andre lesere.

 • http://blog.peterhaza.no Peter Haza

  @Arne Pihl Bordi
  Dette er nok dessverre hos Budstikka, og ikke hos deg. Dvs. designet til Budstikka i dag er tungt, og det er mye annonser.
  Når det er sagt, så jobber vi med et nytt design, som vi håper å dytte ut i løpet av mars. Her tas det en del forhåndsregler mtp. optimalisering av lasting, så jeg tror nok du skal kunne merke forskjell. Lenker som antyder at det er muliget kommentarer (og kanskje antall) kommer også på forsiden, slik at det skal være helt åpenbart.

  Når dette er sagt, holder jeg på å skrive et bibliotek mot Disqus i ruby, i tilfelle vi skulle ønske å bytte fra IntenseDebate. Slik det ser ut nå, er det ikke helt utenkelig, mye fordi Disqus har et API.

  @Anders Brenna
  Fint om du kan si litt hva som gjorde at dere falt på den beslutningen?

 • Pingback: Teknisk Beta » Vår første video med Canon 5D Mark II()

 • http://intensedebate.com/people/mskogly mskogly

  Jeg kjører instantdebate på http://pappmaskin.no og disqus på http://poetikon.no. Liker egentlig disqus best, mest fordi de tar språkstøtten seriøst, på norskspråklige blogger ser det bare teit ut med Submit comment plutselig. På pappmaskin blogger jeg på engelsk, så det er greit der, men på poetikon ville jeg ha norsk. Jeg fikk ikke til å eksportere de eksisterende kommentarene mine fra wordpress til disqus, men er usikker på om det er disqus eller one.com som er problemet, må forske mere på det. Det var forøvrig en milliard ganger enklere å sette opp facebook connect med disqus, som har en wizard for det. hos instantdebate må du lage app på facebook manuelt osv, ekstremt tungvint selv for en som liker å nerde.