Ingen får SMS fra meg i dag

Det er nyttårsaften i dag, og dette er dagen da det norske folk pleier å sette ny rekord i å sende hverandre SMS. Det er en hyggelig gest, men i år kommer ikke jeg til å bidra i rekordforsøket.

Jeg har bestemt meg for å gjennomføre en stille og enslig protest. Den vil neppe merkes på statistikken, og det er da heller ikke hensikten. Målet med min stille protest er å være et enkelt lite dokumentert eksempel på konsekvensene Datalagringsdirektivet kan føre til dersom det blir implementert som en del av norsk lov i 2011.

Mens justisminister Knut Storberget og hans medsammensvorne fortsetter å påstå at “Datalagringsdirektivet styrker personvernet” ved hver eneste anledning som byr seg, er vi stadig flere som vet at dette er newspeak av verste sort.

Datalagringsdirektivet pålegger (blant annet) registrering av hvem som sender SMS til hvem, når de gjør det, og hvor både avsender og mottaker befinner seg da meldingen blir sendt.

Dette kan være nyttig informasjon i etterforskning av kriminelle handlinger, men det finnes flere og bedre metoder. Det er dessuten et sett med personsensitiv informasjon som enkelt kan misbrukes dersom det kommer på avveie – og det kommer til å skje. Bare spør Kripos

Dagen i dag, altså nyttårsaften, er et enkelt og skremmende eksempel. Ved å se på hvem som har sendt SMS til hvem i dag og natten som kommer, kan enhver med enkle basiskunnskaper om databaser og regneark sette opp en oversikt over hvem som er venner med hvem.

For pressen ville det f.eks. vært veldig interessant å se hvem som sendte SMS til statsminister Jens Stoltenberg, og hvem han sender SMS til. Ekstra interessant blir det å se om noen av ministrene sender ham SMS uten å få en tilbake.

Ettersom store deler av pressen ennå ikke har fått med seg at Datalagringsdirektivet faktisk pålegger lagring av slik informasjon, kan det jo også tenkes at noen av dem sender han en SMS med ønsker om et godt nytt år. Det ville i hvert fall blitt en morsom artikkel.

I seg selv er ikke denne informasjonen om hvem som kjenner hvem, hvem som har mobilnummeret til hvem, og hvem som er venn med hvem farlig. For de fleste av oss er det uproblematisk, men for mange nok kan det avsløre ganske mye.

 • Hva sier det om et familieforhold hvis foreldre ikke får SMS av sine barn?
 • Hvem smisker med sjefen på nyttårsaften – og hvem gjør ikke det?
 • Hvem mottar flest nyttårsgratulasjoner på SMS, og hvem sitter igjen alene uten å få en eneste lykkeønskning på SMS?

Ta deg tid til å tenke litt over dette. Hvis du kommer frem til at det er uproblematisk for deg selv, kan du kanskje ta en ekstra runde og tenke på om du kjenner noen som det ville vært problematisk for hvis denne typen informasjon kommer på avveie.

Jeg er ikke paranoid av natur, og selv om jeg er leder for Stopp Datalagringsdirektivet, betyr det ikke at jeg lever et offline liv i frykt for overvåkning. Tvert i mot. Jeg legger igjen flere digitale spor enn noen andre jeg har møtt i Norge, og det er nettopp derfor jeg er motstander av Datalagringsdirektivet. Jeg bruker mobilen(e) (jeg har 3 iPhones + flere mobile bredbånd…), jeg bruker internett til omtrent alt jeg jobber med og også nesten alt jeg bedriver med av hobbyer.

Forskjellen på meg og andre, er at jeg vet hva slags spor jeg legger igjen, når jeg gjør det og hvor ofte jeg gjør det. Jeg vet også hvilke digitale spor politiet kan bruke i etterforskninger, og hvordan de kan gjøre det.

Alt dette er greit for meg, selv om jeg vet at disse sporene kan misbrukes av folk som eventuelt vil meg vondt. Det er greit fordi jeg vet at et eventuelt misbruk vil være et lovbrudd, samt at jeg vet hvordan unngå å legge igjen digitale spor når jeg ikke ønsker å legge det igjen.

Jeg vet at jeg kommer til å legge igjen digitale spor om hvor jeg er, hvor lenge jeg er der og med hvem – selv om jeg ikke kommer til å sende en eneste SMS i kveld. Min stille protest går kort og godt ut på å ikke legge igjen digitale spor om hvem jeg er glad nok i til å sende SMS til.

I dag vil denne informasjonen lagres for faktureringsformål, og så slettes når teleoperatørene ikke lengre trenger informasjonen.

Dersom Datalagringsdirektivet hadde vært implementert, ville informasjon om hvem som sendte SMS til hvem, og hvor alle nordmenn som sender SMS i kveld befinner seg – og dermed sammen med hvem, blitt lagret i 6 eller 12 måneder.

Det betyr at alle nordmenns vennskapsnettverk ville blitt lagret frem til nyttårsaften den 31. 12. 2011 dersom Arbeiderpartiets lovforslag bankes gjennom, eller “bare” frem til 30. juni 2011 dersom Høyre biter på agnet og “forhandler” lagringstiden ned til “bare” 6 måneder.

I så fall blir jeg neppe alene i min stille protest på nyttårsaften om ett år fra nå.

Til slutt vil jeg sende en hilsen til mine foreldre, min bror, eksen min, mine stesønner og andre slektninger og venner: Jeg er glad i dere alle, og jeg beklager at dere ikke får SMS fra meg i dag!

Ha et riktig godt nytt DLD-fritt år alle sammen!

 • http://www.sosialdemokraten.no Bjørn Jarle Røberg-Larsen

  “…vært veldig interessant å se hvem som sendte SMS til statsminister Jens Stoltenberg, og hvem han sender SMS til. Ekstra interessant blir det å se om noen av ministrene sender ham SMS uten å få en tilbake….”

  Ja, slikt kan finnes ut med det som lagres i dag, og slik har det vært i mange år.

  Og slik blir det altså også med DLD.

  Huttetu så skummelt…

  I og med at regjeringens/Aps forslag til implementering av DLD innebærer en STRENGERE tilgang til dataene enn det som er dagens mer tilfeldige regime, er det altså _mindre_ sannsynlig at pressen får slik informasjon i fremtiden enn i dag. Og som kjent myldrer det ikke av denne typen sladderhistorier i pressen i dag.

  Men la nå endelig ikke fakta stå i veien for en god røverhistorie.

  Forøvrig ønskes et riktig godt nytt år til deg og dine.

  • http://www.andersos.net Anders Sandvik

   “I og med at regjeringens/Aps forslag til implementering av DLD innebærer en STRENGERE tilgang til dataene enn det som er dagens mer tilfeldige regime..”

   Hvor har du det fra at det skal lagres strengere enn det lagres i dag? Litt av poenget er at i dag er det ikke en samkjørt systematisk lagring av den slags data. Det er forskjellig systemer hos de forskjellige tilbyderne. Men dersom DLD blir innført må alle tjenestetilbyderne følge de samme reglene. Det gjør det desto mer fristene for andre som ønsker seg tilgang. Det er også det at dataen skal lagres i betraktelig lengre tid. Det at såpass mye data som et helt års elektronisk kommunikasjon av Norges befolkning skal lagres. Og som alle burde vite finnes det ingen lagringsmetoder i dag som er “sikker”.

   Jeg regner med du er en av de frivillige som melder deg inn i denne utfordringen — http://borud2.borud.no/2010/12/dld-utfordringen.html

 • http://www.piss-off.com Elmer Fudd

  ohhh, so scaryyyyy,….
  Skulle nesten tro at DLD var “The New Nightmare”… Det er jo ikke det. Det er jo rett og slett en naturlig del av utviklingen i samfunnet. Og dere kranglefanter og bakstreverskere skjønner jo det ikke !?
  Vel, greit. på nitti-tallet, yes man, en sånn super-avansert-overvåknings-gung-ho-jedi-master-ninja-turtle-jeg-vet-faen-meg-alt-om-deg-og-dine thingy hadde vært gull..
  Men det er ikke det i idag vettu, idag er det mer ett must.. Har du det ikke, så er du bare så avlegs. Da er du retro, last year, eighthen century, tombstones, og sånn går nå dagene.
  Read my (fucking) lips:
  evolution.goes.on !!!
  Got it ? … Altså.. Ting skjer.. Selv om du, og dine med-sammensvorne, gjerne skulle sett at jorden stoppet og svirre, slik som de kristne ville i sin tid, før vi fant ut at det hele var ett freakin muppet show, så svirrer faktisk jorden…..
  og vi har skjønnt… yes, det har vi… at nå er vi faktisk forbi det “huleboerstadiet”, der vi må holde alt om oss selv så jævla hemmelig, fordi vi, ja hva er vi egentlig ???? men hemmelige er vi hvertfall. Vi har dark, deep, hidden secrets, som ingen må få vite om ?
  Nejjjjj, har jo ikke det.. Har jo ikke en dritt faktisk, som er sånn super-kritisk at ingen får vite om. Alikevel er DLD syndens helvete, armageddon, og han gamle-eriks verktøy..

  Embrace the future, work WITH the future and the flow, not against it….

 • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

  Hils på Bjørn Jarle, mannen som liker å si “Datalagringsdirektivet er din venn”, og som kaller det “elitejus” hver gang jurister påpeker de juridiske problemene.

  Til “Elmer Fudd” får jeg vel bare påpeke at samtlige av EU’s datatilsyn mener Datalagringsdirektivet er et uforholdsmessig inngripen i innbyggernes privatliv.

  For egen del får jeg vel bare si at jeg har satt meg skikkelig inn i saken. De som gjør det trenger ikke å bedrive skremselspropaganda eller forsøke å latterliggjøre motstanderne.