Hvorfor og hvordan?

IE6-kampanjen ruller videre, og nå er det på tide å besvare to spørsmål som mange IT-sjefer stiller seg:

Hvorfor skal bedriften oppgradere?

Hvordan skal bedriften oppgradere?

De som har fulgt denne nettdebatten på tvers av nettet, har sikkert fått med seg at jeg har kommer med diverse delsvar rundt in på forskjellige blogger og forum.

Nå begynner jeg på noen litt mer strukturerte kommentarartikler som vil bli publisert på TU.no, men før jeg gjør de ferdige vil jeg helst ha flere med på å tenke litt gjennom disse spørsmålene.

Hvis flere kan skrive artikler, kommentarer, wikioppdateringer og debattinnlegg om sine erfaringer og begrunnelser, vil jeg kunne lenke videre dit fra mine kommentarer. Disse forlengelsene vil styrke min kommentar, øke lesernes forståelse og forhåpentligvis spre engasjementet videre.

I min kommentar ser jeg for meg å løfte det litt opp og sette IE6 i en “høna eller egget”, “prisoners dilemma” og “gordisk knute”-kontekst.

HVA svarer DUHVORFOR og HVORDAN?

 • http://altamagazin.com Sivert

  Anders: Hvis man skriver om sine erfaringer på Wiki, skla man bruke engelsk eller norsk?? Hilket språk er lurest å bruke i så måte??

 • http://www.tu.no/ Anders Brenna

  Sivert :

  Anders: Hvis man skriver om sine erfaringer på Wiki, skla man bruke engelsk eller norsk?? Hilket språk er lurest å bruke i så måte??

  Jeg har ikke fasitsvaret for det.

  Min personlige oppfatning er at jeg er glad i det norske språket, og at jeg ønsker mest mulig informasjon på norsk. Samtidig så er det viktig at slik informasjon spres.

  Jeg deltar i debattforum på engelsk, men jeg har takket nei til å skrive kommentarer og lengre artikler fordi jeg ser at det er nok å gjøre i Norge.

  Dessuten er det lettere å lykkes i et lite land, og hvis et land lykkes så blir det lettere for alle. Dette er forøvrig en essensiell del av krigsstrategien til den preusiske generalen Carl von Clausewitz, som danner grunnlag for både millitærstrategi og markedsføringsstrategi.

  Når vi skal overbevise IT-sjefene rundt om i norske selskaper, kommuner, etater og organisasjoner, så er det en fordel at det vi overleverer er på norsk. Det viser at vi har tatt oss tid til å gjøre en ordentlig jobb for å HJELPE de.

  Hvis vi skriver alt på engelsk vil det hjelpe flere, men vi får større problemer med å oppnå en ordentlig seier. Da ender vi omtrent opp som en mikrominoritet som har mange mennesker totalt sett på verdensbasis, men som er marginalisert i absolutt alle land.

  Hvis man ønsker mest mulig cred, så bør man skrive på engelsk fordi det leses av flere, og fordi det blir lettere for utenlandske aktører å sitere og henvise til slike innlegg.

  For meg er IE6-kampanjen bare første trinn på veien til noe stort, som jeg tror alle kan stille seg bak hvis de ser at vi oppnår konkrete resultater. Det er lettere på norsk i Norge, enn på engelsk og hele verden.

  Jeg håper derfor at flest mulig skriver på norsk, men jeg vil også støtte alle som velger engelsk.

  Mvh
  Anders Brenna
  Nettsjef
  Teknisk Ukeblad

 • Stian G Doyle

  Hva med en kartlegging av hvor problemet ligger og forslag til alternativer? Gjerne åpne løsninger..

  Har noen grilla Telecomupting og de andre ASP aktørene? de dukker opp alt for ofte med ie6 i loggene mine…

 • http://www.tu.no/ Anders Brenna

  @Stian G Doyle
  I denne saken er jeg en kommentator++, nesten en blogger (wannabe ihvertfall :-))

  Jeg har hentet inspirasjon fra måten Jan Omdahl i Dagbladet.no skriver sine saker, samt fra aktive engelskspråklige bloggere. Det gjør at jeg må være litt forsiktig med hva slags journalistikk jeg kan delta i på IE6.

  Jeg overlater derfor mest mulig av den vanlige journalistikken på temaet til andre IT-nyhetssteder som for eksempel digi.no, Dagens IT, ITpro, Computerworld og Hardware.no. De har gjort noe, men dessverre ikke så mye ennå. Forhåpentligvis kjører de mer på etterhvert.

  Hvis/når Teknisk Ukeblad kjører vanlige nyhetsartikler på dette, må det gjøres av en annen journalist og uten min innblanding. Det er derfor godt for meg å vite at de både formelt og i praksis rapporterer til nyhetsredaktør Tormod Haugstad.

  Mvh
  Anders Brenna
  Nettsjef
  Teknisk Ukeblad

 • http://ra-ajax.org Thomas Hansen

  HEisan Anders, jeg har skrevet noen ord om “en vei ut” for de som er låst i IE6 her; http://ra-ajax.org/ie8-the-way-out-of-ie6.blog

 • Egil

  Hvordan?
  Om man ikke vil skremme mange nye brukere, kan man jo legge inn Firefox som et alternativt, slik at de som absolutt ønsker å bruke IE6 til alt kan fortsette med det. Ved å legge inn Firefox som tillegg kan man fortsette å bruke ie6-avhengig programvare, samtidig som man kan bruke en raskere, bedre og tryggere nettleser utad.

  En problemstilling som kan være aktuell hos endel it-avdelinger kan være konfigurasjon av nettleseren gjennom AD group policies. Frontmotion har modifisert Firefox til å støtte dette. Se http://www.frontmotion.com/FMFirefoxCE/index.htm . Der står det også hvordan man går fram.

 • http://blog.rakvag.org André Rakvåg

  Prøver meg på et svar på Hvordan?

  Jeg er selv til daglig avhengig av å bruke IE på bedriftsinterne nettsteder, men liker veldig dårlig å bruke IE (både IE6 og IE7). Dette løser jeg ved hjelp av Firefox med IETab, der IETab er satt opp til å alltid bli benyttet når jeg åpner nettsteder internt i bedriften. Dette skjer helt transparent for meg som bruker.

  Hvis, og jeg vet dette er et stort hvis, IT-avdelingen og brukerne aksepterer skifte fra IE til FF, tror jeg dette blir en god løsning. Det beste er at brukerne ikke merker at det brukes to forskjellige browsere.

  Jeg vet ikke hvor godt FF egner seg for bruk i større miljøer med de spesielle krav som gjelder til drift der. Er det noen som vet om dette er en praktisk løsning? Microsoft har gjort mye bra på dette området for Internet Explorer, så det er svært viktig at dette fungerer bra.

  Skifte fra IE til FF gjør nok at dette ikke er en løsning for alle bedrifter/etater, men jeg tror det kan være en av flere mulige løsninger i en "tiltakspakke" som kampanjen kan tilby.

 • Pingback: Teknisk Beta » IE6: Det nytter()

 • a-jay

  Det kan være greitt å få fram at dersom man oppgraderer interne nettsider til en versjon som er kompatibel med de gjeldende standarder vil man få nettsider som vil fungere optimalt med alle nyere nettlesere, både de som er i dag og de som vil komme i fremtiden.

  Å oppgradere nettsidene vil altså ikke bare løse problemet med kompatibilitet med dagens nettlesere, men også med morgensdagens. Det er grunn til å tro at nettlesere vil være bakoverkompatibel med dagens standarder i mange generasjoner fremover.

 • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

  Takk for innspillene så langt. Jeg beklager at jeg ikke har vært så aktiv som jeg burde i debatten her, men jeg har hatt mye å gjøre og har prioritert nettdebatten på andre blogger :-)

  Nå har vi et perfekt utgangspunkt for å løfte IE6-kampanjen opp et hakk, slik at det går over til å bli en IE6-dugnad.

  Jeg skal komme med noen forslag iløpet av helgen, men publiserer de trolig i en egen artikkel her på Teknisk Beta.