Fast spalte i Kampanje

Fredag publiserte Kampanje min første analyse/kommentar i det som blir en ukentlig spalte denne våren.

Jeg skal skrive om media og teknologi, og i min første artikkel skrev jeg om  hvor norske nettaviser kan finne sine første 10.000 betalende lesere.

Denne analysen er skrevet på bakgrunn av et møte jeg hadde med Blindeforbundet like før jeg sluttet i Teknisk Ukeblad i fjor høst.

Jeg ble invitert dit for å fortelle om lesebrett, hvordan teknologien utviklet seg og hva man kan forvente derfra fremover. Det var et artig og interessant møte, men jeg må innrømme at jeg lærte mer enn jeg lærte bort.

Den største aha-opplevelsen kom da det gikk opp for meg at Blindeforbundet ikke trenger spesialtilpassede løsninger som blir dyre å utvikle og vedlikeholde. De har alt de trenger av teknologi for å få lest opp nyheter, så det eneste norske medier trenger å gjøre er å levere en abonnementstjeneste med redaksjonelt utvalgt kvalitetsjournalistikk som er kompatibel med deres tekst-til-tale systemer.

Dette var den første artikkelen min, og jeg må innrømme at jeg fikk en nesten berusende følelse av å se den publisert. Jeg skrev mange lignende kommentarer i Teknisk Ukeblad, og de siste 4 årene har jeg skrevet mye for både Teknisk Ukeblad og digi.no. Det har rett og slett vært en rar følelse å ikke skrive på fast basis, selv om jeg har blitt litt mer aktiv på min private blogg.

Nå skal jeg levere en kommentar/analyse til Kampanje.com hver uke, samt at jeg skal skrive en større reportasje/gjennomgang, samt en mindre analyse til hvert nummer av bladet.

Jeg har begynt å gjøre notater til flere av de kommende artiklene, men håper også på innspill fra medieinteresserte teknologer. Kampanje har ikke fått på plass et debattsystem ennå, men det kommer nok etterhvert. I mellomtiden kan innspill gis her på min blogg, på Twitter eller ved å sende meg en e-post. Kampanje er forøvrig også tilgjengelig på Twitter og Facebook.

Hvis du har noen synspunkter på La de blinde vise vei, så er jeg åpen for både ros og kritikk, samt eventuelle spørsmål.

Jeg skulle gjerne ha fulgt opp min egen oppfordring, men må nok overlate det til de som har en publikasjon med kvalitetsjournalistikk. Min private blogg blir nok litt for nisjepreget, men ettersom det er så enkelt å få det på plass, skal dere ikke se bort fra at jeg tar meg tid til å sjekke ut at den er godt nok tilrettelagt for de blinde gjennom denne bloggens RSS-feed.

 • http://twitter.com/reidarb Reidar Borgersen

  Synes du har skrevet en spennende artikkel med mange gode poenger. Du er nok ikke den siste som får øynene opp for at blinde ikke trenger dyre spesialtilpassede løsninger, men kun at teknologien brukes på riktig måte (webstandarder, WCAG retningslinjer ol.). Og det er helt sikkert mange teknologier som har stort potensiale til å forenkle tilgangen for blinde, blant annet RSS.

  Angående kvalitet så er jeg redd du tenderer til glorifisering av blinde og svaksynte. Min erfaring er at de er som folk flest, og at de ønsker å lese det som folk flest leser. Det vil si utenriks, innenriks, politikk, sport, kultur, ja til og med kjendisstoff. Det essensielle er at de ønsker muligheten til å lese det de har lyst til, når de har tid og lyst til det. Og hvis en tjeneste lar de lese dette på en enkel og god måte, så tror jeg de er villige til å betale for det.

  Min mening er at både de gratis nettavisene, og de kvalitetsorienterte betalingstjenestene (som du etterlyser) bør lages slik at de forholdsvis enkelt kan leses av mennesker med spesielle behov.

 • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

  Det er mulig at det fremstår som glorifisering av hvor seriøse nyhetslesere de blinde er, men det var ikke poenget mitt. Jeg var opptatt av å fremheve hvorfor de er mer avhengig av en bedre redaksjonell utvelgelse enn oss har synet i behold.

  Selv er jeg ikke i utgangspunktet så opptatt av å løse problemene til de med spesielle behov, men når jeg ser muligheter der vi kan gjøre det og samtidig løse våre egne utfordringer, så ender vi opp med en win-win-situasjon.