Førsteinntrykk av Amazon Kindle

Jeg fikk min Amazon Kindle onsdag 21. august (som lovet), etter å ha forhåndsbestilt den fra Amazon’s nettbutikk i USA.

IMG_0264

Prisen endte på 374 dollar, 100 dollar mer enn prisen som vises på Amazon’s hjemmeside. Det skyldes at dette er en elektronisk enhet, og dermed ikke fritatt fra den norske merverdiavgiften på 25%, samt at Amazon også tok seg godt betalt for forsendelsen.

Førsteinntrykket er veldig godt, selv om jeg fortsatt har størst tro på mobilen som fremtidens elektroniske leser for nyheter. Lesebrettet egner seg godt til bøker og teksttunge magasiner. Hvis det skal brukes dagsaviser blir det uansett nødvendig å fjerne store deler av bildebruken, og redigere en ny grafisk pakke som skiller seg fra dagens PDF-utgaver av papirproduktene.

Jeg kommer med mer om Kindle etterhvert, men foreløpig får dere nøye dere med noen bilder av den tatt med iPhone på toget hjem fra jobb i går.
Se beskrivelsene av hvert bilde for litt mer informasjon:

Se også tidligere artikkel fra da vi i Teknisk Ukeblad gjorde våre første forsøk med å legge Teknisk Ukeblad på lesebrett.

 • adil

  Virker bra dette her – noen Norske titler tilgjengelig? tenker da spesielt på fagblader – f.eks Teknisk Ukeblad… ?

 • Bjørn B.

  Jeg har en Sony PRS-600 Touch Reader. Det hadde vært artig å testet ut lesing av TU på den. Kanskje dere kunne lagt ut lesebrett vennlige utgaver?

 • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

  Vi gjorde noen forsøk med iRex i vår, men det er et blindspor å konvertere PDF til lesebrett-formater. Vi må derfor få på plass løsninger og rutiner for å redigere sammen dedikerte lesebrett-utgaver.

  Jeg skal sjekke hvor komplisert det eventuelt er, for så å gjøre noen eksperimenter i tiden fremover.

 • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

  Ingen norske ennå, men det blir nok flere før jul… :-)

 • Knut I.

  Er det ingen lesebrett som kan lese PDF da? Selv kommer jeg antagelig ikke til å kjøpe lesebrett før de fleste standarder kan avleses.

 • Bjørn B.

  Sony'en jeg har leser PDF direkte, men det blir litt tungt å lese PDF beregnet for fullskjerm/A4 størrelse på en 6" skjerm. Det hjelper litt å lese i landskapsformat og zoome inn, men det hadde vært mer behagelig med et format som er formatert layoutmessig for lesing på liten skjerm (pdf eller annnet format som f.eks epub).

 • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

  Det koster 0,99€ å sende til [navn]@kindle.com, og da kommer den automatisk på Kindle. Det er gratis å sende til [navn]@free.kindle.com, men da må man manuelt laste ned dokumentet som kommer tilbake, for så å laste det over på Kindle.

  Jeg har ikke testet det ennå, men jeg tror det skal gå fint å prosessere dokumentet ferdig med riktig formatering selv, slik at man kan legge det rett inn på Kindle over USB uten å måtte sende den inn via Free.kindle.com

  Mvh
  Anders Brenna
  Nettsjef
  Teknisk Ukeblad

 • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

  Lesebrett fungerer veldig dårlig med PDF-utgaver av aviser eller blader som bruker bilder. De blir for tunge, og hvis man gjør de mindre ved å gå ned på oppløsningen blir det veldig dårlig ettersom slik konvertering behandler bilder og tekst likt.

  Kindle har valgt riktig metode i forhold til lesebrett-formatet, selv om man kan irritere seg over den litt tungvinte leveransemetoden de har valgt. Den er imidlertid veldig god hvis man bare er ute etter å kjøpe en bok, et blad eller en avis.

  Mvh
  Anders Brenna
  Nettsjef
  Teknisk Ukeblad

 • http://blog.menneske.org Svein-Magnus

  USB-pluggen som kommenteres ser fra bildet ut til å være av typen microUSB.
  Denne er ikke kjempevanlig ennå, men fortsatt en standard plugg på samme måte som den vanligere miniUSB, og brukes blant annet for usb-tilkoblingen i mange nye mobiler og digitalkameraer, spesielt dem fra Nokia, HTC og Fuji. Hadde du vært bruker av noen slike produkter kunne du altså allerede hatt slike kabler, og da bruken brer om seg så du får sikkert se flere av disse pluggene framover.

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Du har helt rett. Jeg tror jeg eller ungene har en eller to slike…

   Uansett er det irriterende at vi ikke snart kan falle ned på en felles plugg. Kindle har ihvertfall ikke problemer med å få plass til en vanlig liten USB-kontakt. Den er ikke SÅ tynn.