Første gode norske iPad-magasin

Bonytt for iPad ble lansert i dag, og klatrer raskt opp på salgslisten i App Store. Da dette ble skrevet hadde de allerede inntatt 9. plassen, men de når nok pallen innen noen få timer. Hvorvidt de når helt til topps, gjenstår å se.

Interessant nok, er det iPad-magasinet Esquire som topper listen i dag. Det skyldes nok at VG har testet 12 iPad-magasiner i dag. Merkelig nok har de ikke tatt med DN i testen, men inkludert Nettavisen som foreløpig kun er en ny webside. At Bonytt ikke er med, er ikke så rart ettersom den er helt fersk.

Jeg er ingen typisk Bonytt-leser, men som en “early adapter” nyter Bonytt godt av at nysgjerrige iPad-entusiaster som meg kjøper alle nye norske iPad-magasiner den første tiden for å se hva de kommer med. Dette fortrinnet vil forsvinne ganske raskt, og de som ikke er på plass med sitt iPad-magasin før jul, vil ikke nyte godt av drahjelpen de kan få nå.

Når nordmenn åpner julegavene sine på julaften, vil det trolig være mange lykkelige iPad-eiere som logger seg på for raskt å sjekke ut hva som er tilgjengelig i det norske markedet. Forhåpentligvis finner de gode norske iPad-magasiner, slik at de bruker juleferien til å nyte godt innhold, og på den måten starte en ny lesevane som de tar med seg inn i det nye året. Det vil i så fall hjelpe alle aktører i den norske mediebransjen.

Dagens Næringsliv var første norske iPad-avis, men deres løsning er knapt halvhjertet en gang. De leverer en PDF-utgave av sin papiravis, og den er alt for stor for iPad-skjermen. At de i tillegg tilbyr den på iPhone, sender et signal om at de ikke bryr seg om å levere et godt produkt. Det er synd, for det kan ødelegge interessen for norske iPad-aviser hvis flere velger samme vei.

Bonytt derimot, de har skjønt iPad.

For det første har de laget et produkt som er tilpasset iPad både når det gjelder størrelse og funksjonalitet. iPad-magasinet deres er oversiktlig og enkelt å bla i. Man kan velge mellom portrait og landscape visning, og man blar fra side til side med et fingersveip. Lengre artikler, spalter og annonser får også mer plass gjennom vertikal scrolling der det er aktuelt.

Bonytt har tydeligvis latt seg inspirere av Wired, men det kan se ut som at de har gjort det litt enklere. Det er viktig, ettersom norske medier naturlig nok er mye mindre enn de engelskspråklige. Wired er en gigant og kan bruke mye penger på å få ting til å bli seende ut akkurat slik de ønsker, men norske redaksjoner må klare å prestere på langt mindre budsjetter. Det er derfor like viktig at en publiseringsløsning er kostnadseffektiv, som at den gir et pent sluttresultat.

I følge forretningsutvikler Fredrik Antonsen i Hjemmet Mortensen, har Bonytt Bad blitt til ved hjelp av en kombinasjon av en pre-release utgave av Adobe Digital Publishing Solution, samt en del egeninnsats. Det er et uferdig produkt, og litt dyrt for de aller minste aktørene, men det seiler opp som en kommende markedsleder på dette feltet.

En annen ting som Bonytt har skjønt med iPad, er at det er bedre å lage et nytt produkt tilpasset den enn å lage en billig kopi av papirutgaven. Bonytt Bad er en spesialutgave som ikke kanibaliserer papirproduktet, men et nytt produkt som kan nå nye lesere og kanskje til og med selge mer til de eksisterende kundene.

Hvis iPad-satsingen flopper har ikke Bonytt ødelagt for papirutgaven ved å dumpe prisen på iPad, og hvis det blir en suksess er det lettere å ta resten av produktet over på iPad etterhvert. Bonytt Bad er heller ikke tidsbegrenset. Dagens utgave er like interessant å lese på julaften som i dag.

Nå kan Bonytt sitte stille og følge med på utviklingen. Hvis salget går kjempebra, kan de raskt komme med Bonytt Pad nummer 2, eller en annen spesialutgave for f.eks. kjøkkenet. De er nå en del av utviklingen, og kan gjøre de nødvendige tilpasningene fortløpende.

Dette ser lovende ut, og Bonytt fortjener skryt for en vellykket førsteutvgivelse. Gratulerer!

Hvis du har en iPad, kan du gå rett til App Store og kjøpe Bonytt Bad for iPad der.