Dagsavisens meningsbærende NTB-meldinger

Dagsavisen er en av landets såkalte meningsbærende aviser. Fordi “den er så viktig” får den rundt 40 millioner kroner i pressestøtte hvert eneste år. Forstå det den som kan.

For den summen burde det være mulig å lage mye bra journalistikk, men det skjer ikke. Dagsavisen setter sjeldent dagsorden, og de har ikke en gang råd til å lage en skikkelig nettavis. De prioriterer papiravisen sin, og nettavisen består stort sett bare av NTB-meldinger.

Et søk med Gravemaskinen på Dagsavisen’s artikler i september viser en svært variert listen med personnavn som har byline på nettutgaven, men de fleste har bare noen ytterst få artikler, og det er nok snakk om mange kronikker og debattinnlegg.

Grafen nedenfor viser kun artikler publisert på dagsavisen.no:


(Grafen er interaktiv. Klikk på den for å se navnene på skribentene og for å få opp antall artikler de har skrevet.)

Den store blå bolken viser andelen NTB-artikler. Det er totalt snakk om 244 artikler, eller 52,8%. Det betyr at Dagsavisen.no er det nærmeste vi kommer en ren NTB-avis.

Hvis det er hensikten med pressestøtten, hadde det vært bedre om NTB fikk pengene direkte. Det ville jo kommet alle redaksjoner tilgode.

Forøvrig skjønner jeg godt at Dagsavisen kun fokuserer på papir. Det er jo nettet som er journalistikkens fremtid, og Dagsavisen har ikke noe i fremtiden å gjøre.

Legg ned Dagsavisen, og bruk pressestøtten på journalistikk!

Oppdatert: Det er flere som rapporterer at de ikke ser noen interaktiv graf. Her er den derfor som bilde:


 • Pingback: Tweets that mention Dagsavisens meningsbærende NTB-meldinger « Anders Brenna -- Topsy.com()

 • Anders Sundnes Løvlie

  Hvor er den interaktive grafen?

  • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

   Hvis du ikke ser en pie chart er det noe galt. I så fall er jeg interessert i å høre hvilken nettleser du bruker.

   • John

    Jeg ser ikke grafen, og jeg bruker Firefox 3.6.3. Kreves det spesielle plugins eller noe?

    • John

     I dag ser jeg grafikken… med samme Firefox.

   • Anders Sundnes Løvlie

    Prøvde i Firefox 3.6 og Chrome 6, begge på Mac 10.6.4. Ser ingen grafikk i det hele tatt.

 • Anders Sundnes Løvlie

  …og hvor stor er andelen ntb-artikler i andre aviser?

  • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

   Det varierer veldig. Alt fra ingen artikler til Dagsavisens bruk.

   Jeg skal lage en totaloversikt etterhvert, men det er først nå at vi nærmer oss grafisk presentasjon. Disse blogginnleggene involverer litt manuel prosessering av hvordan datene er strukturert før grafikken lages.

   Det skal helautomatiseres slik at det går fort å lage statistikk for på tvers av presse-Norge.

   • Anders Sundnes Løvlie

    Det betyr altså at Dagsavisen ligger innenfor normalen? Da skjønner jeg ikke helt argumentet ditt. De får vel heller ikke pressestøtte kun for å lage nettavis. At nettutgaven deres er dårlig er det lett å være enig i, men det har de vel til felles med de fleste andre aviser med dårlig økonomi – noe som er tilfelle for alle som mottar pressestøtte.

    Spør heller hvorfor VG og Dagbladet subsidieres av staten med 25% av omsetningen for å gi oss de samme nyhetene Se og Hør produserer uten subsidier.

    • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

     Nei, Dagsavisen ligger ikke innenfor normalen. De er ytterpunktet.

    • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

     MVA-ordningen fungerer heller ikke etter hensikten. Jeg er kritisk også til den. Dagsavisen er forøvrig også en av de få utvalgte som nyter godt av den…

 • Sondre Lysne

  No leser eg ikkje Dagsavisen i papirutgave, og veit ikkje korleis den ser ut.

  Du skriv: “De prioriterer papiravisen sin…” Meiner du at det skal det vere eit krav at aviser skal likestille nettaviser (eit produkt du/vi får gratis) med papiraviser?

  Det at Dagsavisen har proritert papiravisa si, framfor nettavisa, kan ikkje vere god nok begrunnelse for å trekke pressestøtte.

  • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

   Begrunnelsen er at Dagsavisen får uforholdsmessig mye av pressestøtten uten å levere. I en tid da hele pressen sliter, bør pressestøtten gis til de som presterer.

   • Sondre Lysne

    Ja, det er eg einig i kvalitet er viktig. Men svarer du heilt på det er peiker på. Du seier sjølv at dei prioriterer papiravisa. Visst tilfelle er så at papiravisa presterer så har dei vel fortjent pressestøtta? Så vidt eg veit er ikkje pressestøtte betinga med at papiraviser skal prioritere nett(?)

    No har eg inga innsikt i kor mykje det koster å lage avis, og kor mykje er eigentleg 40 mill i den samanheng. Eg tviler veldig på at pressestøtta blir brukt til noko anna enn å produsere avis…