Borgerfotograf

Det har vært mye snakk om borgerjournalistikk, det vil si vanlige personer som på sin fritid gjør journalistisk arbeid.

Noen misliker dette fordi de mener journalistikk bare kan og skal utføres av profesjonelle, mens andre misliker det fordi de oppfatter det som en billig/gratis konkurrent.

Selv synes jeg at det er en spennende utvikling, men jeg tror ikke borgerjournalistikk egner seg som en erstatning for vanlig journalistisk arbeid. Det vil alltid være noen borgerjournalister som er så gode at de gjør jobben like godt eller bedre enn fulltidsjournalister. Disse bør få jobbe som journalister med full lønn – hvis de vil.

For meg ligger det store potensialet for borgerjournalistikk i forlengelse av journalistikken.

Vi er for tiden på besøk hos svigermor i Bamble, og da de to eldste gikk til butikken i går var det flere ulykker i nærheten. Eldstemann, Ivan, hadde med seg mobilen og tok bilde av den ene ulykken for så å sende det inn til VG.

En journalist i VG Nett ringte han opp for å få noen praktiske opplysninger, og han får 500 kroner for bildet som ble brukt i artikkelen.

Ivans foto

Journalisten nøyde seg ikke med å intervjue Ivan om ulykken. Informasjonen han fikk ble tydeligvis satt sammen med informasjon fra andre kilder før artikkelen ble publisert. Ivan er ikke sitert på noe som helst, men takket være hans bilde fikk saken en illustrasjon uten at VG måtte ha en journalist eller fotograf på stedet.

Dette er et godt eksempel på samspillet mellom “profesjonelle” journalister og borgerfotografer. Det går heller ikke utover profesjonelle fotografer, da det uansett ikke vil være mulig å ha slike fotografer utplassert over alt i Norge.

Ivan trengte ingen journalistisk opplæring. Det var nok at han hadde med seg mobilen sin, og et ønske om å få litt ekstra lommepenger i sommer. Hans innsats var en forlengelse av journalistikken, ikke en erstatning.

 • http://irrelevanser.wordpress.com Jarle Petterson

  Hei, Anders.

  Jeg er helt enig med deg i at meningmenn og -kvinner fyller en utmerket rolle som de etablerte medienes forlengede armer — hvor pressen selv ikke når over, eller på annen vis ikke får dekket, såkalte hendelsesnyheter og annet.

  Men jeg deler ikke oppfatningen at midtstrømsmediene ikke behøver konkurranse. Til det er de, samlet sett, altfor homogene og ensrettede i sin tilnærming av en rekke samfunnsanliggender. Dermed blir borgerjournalistikken, om ikke en erstatning for, så i alle fall et nødvendig, kompletterende og korrigerende supplement.

  Syns jeg.

 • http://irrelevanser.wordpress.com Jarle Petterson

  To rettelser/presiseringer: “[…] på annen vis…” i første avsnitt skulle naturligvis lyde “[…] på annet vis…”.

  Avsnitt to: “[…] så har den i alle fall potensial til å bli nødvendig, kompletterende og korrigerende supplement.”

  Sånn, tenker jeg.

 • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

  Jeg tror vi er ganske enig. Jeg mener ikke at dagens journalistikk er god nok, tvert i mot. Den bør utfordres.

  Borgerjournalistikk har potensialet til å utfordre den, men da mener jeg spranget må tas fra en hobbyvirksomhet på fritiden til en skikkelig satsning. Det er heldigvis billigere nå med nettaviser som kan bygges på toppen av billige bloggløsninger.

  Som korrigerende faktor har jeg mer sans for kommentarer, enten det er i form av blogginnlegg eller som debattinnlegg under artiklene som skrives. Nettjournalister må stå til ansvar for kommentarene, i motsetning til papirjournalister som er skjermet for denne typen kritikk.

 • http://www.stavelin.com/blog Eiriks

  Det er et viktig poeng som bør trekkes inn i denne debatten, ikke fordi det er et fallende punkt, men fordi det holder saken på et edruelig nivå.
  En journalist/fotojournalist skal/bør/må etterleve etiske/journalistiske rettesnorer, og gjennom den institusjonen de jobber for også står juridisk og etisk ansvarlig for sin dekning av verden.
  MMS-jorunalisme i beste VG ånd ligger å bikker mellom det geniale og det avskyelige. Borgere kan selvsakt være en vaktbikkje for bikkja, men den ene har vært på dresurkurs, den andre ikke. Det betyr ikke at den første har glemt alt den har lært, men den må uansett ta støyten på et annet vis.

  Så borgerjournalisme, i mine øyne, kan være en genial forlengelse av de journalistiske institusjonene, og de kan være en ekstern rettesnor for den etablerte journalismen. På samme tid skal institusjonene bruke denne typen kilder med et like kritisk blikk som alt annet. “Send sniktitter til 1984 og bli belønnet med gull og grønne skoger” kan brukes til å la utenforstående gjøre de overtramp ingen trente journalister vill. Kjendiser, ulykkesskadde, nakne damer og andre, det kan gå ut over dem, oss, og til sist også de journalistiske institusjonene. Bloggeren X fra The Simpsons peker vell ut poenget ganske tydelig (enn om det er en tegneserie).

  Så jeg er for, men det bør/skal/må skje i ordnede former.

 • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

  @Eiriks
  Et godt poeng. Det er da også journalisten/redaktøren som står ansvarlig i denne saken, og de må stå til rette dersom de publiserer et bilde tatt av en privatperson som har gått over streken.

  Jeg var derfor godt fornøyd når jeg fikk høre hvordan VGs journalist hadde stilt sine spørsmål til Ivan, og i tillegg sjekket opp andre kilder.

  Som dere kan se så ble ulykkesbildet tatt på litt avstand, og det viser ingen groteske bilder. Journalisten spurte da også Ivan om ulykken, og han fortalte at det ikke så så alvorlig ut for de involverte.

  Ivan tok bare bildet, og gjorde ingen intervjuer med verken involverte, politiet eller ambulansepersonellet. Dersom han skulle gjort det som borgerjournalist kunnde det fort blitt problematisk ettersom han ikke har noen som helst opplæring i hva som er lov eller etisk korrekt i en slik siutasjon.

  Selv er jeg ikke begeistret for kjendisjournalistikk, eller rampelysjournalistikk som det så fint heter. Jeg er derfor godt fornøyd med at jeg skriver bransjestoff, og dermed slipper å trenge meg innpå folks privatliv.

 • Terje Pedersen

  Jeg har selvsagt tro på borgerjournalistikk, noe annet hadde vært rart siden jeg den siste måneden har kodet så tastene nærmest spretter her for å skape et borgerjournalistisk alternativ på koffer.no

  Publiseringssystemet er ikke bygget på et ferdig bloggsystem, men er derimot bygget fra grunnen av spesielt med tanke på borgerjournalistikk og derav også en del egenskaper implementert/planlagt for å heve kvaliteten på det ferdige resultatet.

  Løsningen er heller ikke akkurat noen sinke på ta i bruk relativt nye ting som f.eks. OpenID, Universal Edit Button og mikroformater.

 • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

  @Terje
  Når forventer du å være klar til lansering?

 • http://andreaslunde.com/sok Andreas H. Lunde

  Jeg er helt enig med deg at borgerfotografer (og journalister) har sin plass. Men på hendelser, som ulykker og krimsaker kan det fort bli for mye av det gode om blålysetatene skal forholde seg til fotografer, tv, skrivende og borgerfotografer samtidig .

  De som har vært ute på hendelser før vet hvordan ting fungerer, og hvordan man skal forholde seg til det som skjer.

  På slike ting kan borgerjournalister/-fotografer for bli et problem for blålysetatene, seg selv og de kan bidra til å gjøre jobben vanskeligere for de proffe.

  Sist jeg var ute på en hendelse ( http://www.abcnyheter.no/node/68513 ) og tiden var moden for en liten brief, sa politimannen som skulle uttale seg at alle som ikke hadde pressekort kunne pelle seg bort, på en pen måte.

  Ikke alle tok skjønte beskjeden første gangen, men til slutt tok også de nysgjerrige med Canon 350D og 18-55 3.5/5.6-kit hintet og trakk seg tilbake.

  Hvem tror de er interessert i deres bilder når VG, Dagbladet, TV 2, NRK, og Scanpix..og, selvfølgelig, ABC Nyheter er på stedet?

  PS. Jeg var på et par dødsulykker rett i nærheten av stedet hvor bildet i posten er tatt (litt lenger syd) da jeg jobbet for TV Telemark/TA. Håper veien utvides og at det settes opp midtsperringer.

 • http://blogg.abrenna.com Anders Brenna

  Dette begynner å bli en interessant debatt.

  I og med at jeg mener borgerfotografering egner seg best som en forlengelse av journalistikken, så mener jeg også at det er liten vits å forstyrre en hendelse hvis den allerede er i ferd med å dekkes godt av etablerte journalister.

  Det kan selvsagt tenkes at de gjør en dårlig jobb, og at det derfor er på sin plass med et alternativ, men i praksis vil det neppe fungere særlig godt hvis alle som ser en ulykke skal rapportere den.

  Da får vi en ekstremvariant av det som allerede er et stort problem i både norsk og internasjonal presse – den redundante journalistikken.

  Det frustrerer meg alltid når jeg på jobben må jakte på nøyaktig den samme saken som alle andre fordi vi også “må ha den”.

  Det fungerte den gangen papiravisene var lesernes viktigste nyhetskilde, men nå blir det bare irriterende å lese samme saken alle steder på nettet. Jeg forsøker derfor (men er langtfra målet) å fokusere på litt andre saker enn alle andre, og helst finne en annen vinkling hvis vi “må ha saken”. Det klarer vi noen ganger, men langt fra alltid.

  Hvis borgerjournalistikk bare skal være nok en reduntant rapportering, så er den meningsløs. Da er det mye bedre å bruke fritiden på et annet prosjekt.

 • Terje Pedersen

  Man liker ikke redundante nyheter, men man liker å bli sitert av andre, hehe.

  Å lese samme sak enten den er identisk eller bare skrevet om med ingen nye opplysninger er kjedelig ja. Er nok derfor jeg hater NTB-nyheter, de er jo overalt!

  @Anders
  Nei si det, blir sikkert ikke tidligst før langt ut på høsten en gang. Kan jo håpe på at jeg er klar før jeg blir far i november. Har noen alt for travle uker foran meg med andre lønnede ting og deretter ferie hvor jeg får bør prøve å holde meg litt borte fra kodingen, så jeg ikke jobber meg ihjel.

 • Stig

  Jeg er litt skeptisk til dette tipse samfunnet jeg. Slik det fungerer idag synes jeg det er greit. Men må media vite om alt, må alt dekkes? Hva med se & hør? Skal en d-kjendis få gå på byen med ny dame uten at det blir dokumentert av 100 stk som ønsker noen kroner til en øl. Med dagens “nye” medier har det også blitt mye mer plass for å eksponerer saker. Man har uendelig plass til saker, og tiltider uendelig behov for å fylle disse plassene med saker. Da synker “dømmekraften” og man vil få noen styggesaker etterhvert.