Bøker er best på mobilen

I går begynte jeg å lese en bok på mobiltelefonen min, og i dag ble jeg ferdig med den. Det var en ubetinget positiv opplevelse.

Jeg vil faktisk gå så langt som å si at jeg vil foretrekke å lese min neste bok på mobilen. Det står kanskje i kontrast til hva mange tror om hvordan det er å lese en bok på mobilen. Jeg sitter meg ett inntrykk av at de fleste vil synes at bøker er best på papir. Det kan tenkes at det er best for mange, men jeg vil oppfordre alle som tenker det om å prøve å lese en bok på mobilen før de bombastisk konkluderer med det.

Det var flere ting jeg likte med å lese boken Little Brother, av Cory Doctorow, på mobilen.

Skjermstørrelsen er liten, men den er akkurat passe stor. Jeg har en lese teknikk der jeg på en vanlig bok har to fikseringspunkter for mine øyne på hver linje. Det gjør at jeg leser ganske raskt. Noen bøker er bredere og da må jeg ofte opp i tre fikseringspunkter, noe som ikke gir den samme gode leserytmen.

På mobilen blir bredden omtrent som på en avisspalte, og dermed kan jeg klare meg med ett fikseringspunkt. Det gjør at det blir enkelt å lese raskt.

En annen fordel med mobilen er at størrelsen på teksten kan justeres. Jeg har justert teksten min til å bli mindre for å få plass til mer på hver side, mens eldre mennesker med svakere syn kan gjøre teksten større for at den skal bli lesevennlig.

Mobilskjermen lyser opp. Noen klager over at man blir mer sliten av å lese på en slik skjerm, enn på et ark som passivt mottar lys fra en lampe. Det problemet opplevde ikke jeg. For meg var det en fordel at mobilskjermen lyser opp, for da kan jeg lese teksten hvor som helst uten å måtte ha på taklyset, nattbordslampe eller en egen boklommelykt.

Avhengig av størrelsen og formatet, kan en fysisk bok til tider være uhåndterlig. Den kan være tung å holde, og må ofte holdes med to hender. Dessuten kan innbindingen i noen tilfeller gjøre det vanskelig å å få med seg teksten inn mot midten av boken. Mobilen holdt jeg lett i en hånd, og brukte scrolleknappen på siden til å enkelt bla meg nedover i teksten.

Mobiltelefonen har jeg med meg overalt, og det er kanskje den største fordelen. Nå kunne jeg bruke dødtiden, mens jeg satt i bilen for å hente eldstemann på teaterkurset. Det er ikke uten grunn at Eirik Newth kaller dette for dødtidsmedier. Man kan sitte i bilen med en vanlig bok også, men det er ikke alltid man husker å ta den med seg.

Jeg vil ikke proklamere den klassiske bokens død, til det er jeg for glad i bøker, men jeg vil definitivt anbefale alle å selv prøve å lese en bok på mobilen sin.

Boken var forøvrig veldig bra, og den anbefales. I tillegg til å være en spennende historie, er den også veldig lærerik for de som interesserer seg for IT-sikkerhet og personvernspørsmål. Folk som jobber i IT-bransjen bør være kjent med stoffet fra før av, men det var en god oppfriskning av emner.

  • http://warius.blogspot.com Marius

    Jeg er veldig enig! Før jeg ble frastjålet iPhonen min brukte jeg den til å lese bøker på. Lys, endring av tekststørrelse og fordelen av å alltid ha den med seg, samt touchsystemet til å bla med gjorde, det til en meget bra opplevelse!

    Jeg tror mange undervurderer potensialet i dette!

  • Pingback: Eiriks forfatterblogg :: Skjermlesing i lite format()

  • http://gikkog@com Gikk og kom

    Gleder meg til å lese boken…men ikke på mobilen. Det er Kindle som er mitt medie foreløpig. Men det er kuult at det er flere som synes det er greit å lese den på mobil også.

  • Pingback: Anders Brenna » Blog Archive » Creative Commons-lisensierte nettaviser?()