«Vi gir alt, alt for Norge»

En #fotballmetafor for politikken.

Etter et tips om en interessant artikkel i Ny Tid, der Herman Friele tok til orde for et regjeringssamarbeid mellom Arbeiderpartiet og Høyre, fikk vi en interessant Twitter-diskusjon.

Friele argumenterte for et slikt regjeringssamarbeide «i morgen» hvis finanskrisen forverres. Det er interessante tanker som flere tenker, men som få sier høyt.

Tanken bør ikke bare sies høyt, men også tas noen skritt lengre. Ny internettbasert kommunikasjonsteknologi har åpnet for en samfunnsdebatt som går på tvers av miljøer, partier og ideologier, og det åpner for et politisk samarbeid på en helt ny måte.

I en Twitter-melding ble det skrevet at det Norge egentlig trenger i disse krisetider er en samlingsregjering bestående av Ap+Sv+Sp+KrF+V+H+Frp. Tanken var at verden og Norge står foran store utfordringer, og at det må være mulig å legge «små uenigheter» bak seg for å gjøre et felles løft.

Ideen er «coopetition», et Silicon Valley begrep for å beskrive en markedssituasjon der man både konkurrerer og samarbeider om hverandre. Modellen brukes bare delvis i politikken, men kan og bør utvides.

En sammenligning med idretten kan forklare hvordan. Der konkurreres det intenst, men med respekt og beundring for konkurrentenes prestasjoner når de er gode. I tillegg trener man ofte sammen til tross for at målet er å vinne over treningskameraten.

For å illustrere det hele brukes en #fotballmetafor fordi den største idretten i Norge er fotballen. Hvis man sammenligner, så kan man si at:

 • Politiker = fotballspiller
 • Parti = fotballklubb
 • Regjering = landslag
 • Statsminister = lagkaptein/spillende trener
 • Storting = fotballting, presiserer spillereglene.
 • Borger = tilskuer
 • Partimedlem = klubbfan

Ideen er at en klubbfan også er en landslagsfan. Når Norge spiller, heier alle laget frem, og spillere som konkurrerer i ligaen og i cupen, samarbeider om et felles mål. Dessuten tas landslagstroppen ut fra det som antas å være de beste spillerne til de forskjellige posisjonene, uavhengig av hvilken klubb spilleren kommer fra.

Ved å se på regjeringen som vårt landslag, kan vi se forbi smålige hensyn som lagtilhørighet (parti) og sette sammen et lag av de spillerne som er best egnet. Det som i fotballen er helt innlysende, har vært tabu i politikken.

Det vil det nok fortsatt være en stund fremover, men som velgere har de fleste av oss evnen til å se at det er både fornuftige og inkompetente politikere i alle partier.

Det er et paradoks at alle regjeringer, uavhengig av hvilke partier den springer ut ifra, sjeldent har plukket ut sine beste spillere. Samtlige regjeringer de siste 10-20 årene, og sikkert også før det, har blitt bemannet med en blanding av A- og B-spillere.

Taktiske hensyn kan være greit, men ikke nå. Vi vil ha en politisk ledelse av landet som tar oss gjennom finanskrisen, ved å ta beslutninger som demper nedturen og tar oss raskest mulig ut av den.

Nettdebatten er genial av flere årsaker, men en viktig grunn er at den gir oss muligheten til å lytte til meningsmotstandere når de argumenterer for sitt syn. Ved å få lytte til diskusjoner i miljøer man ikke omgås til vanlig, kan vi få en bedre forståelse for hvorfor meningsmotstandere mener det de mener.

Denne forståelsen gir oss bedre argumenter for våre syn, men den åpner også for en forståelse for at vi kan bli enige om mye tross forskjellige utgangspunkt. Vi ser for eksempel at man kan argumentere godt for Wikipedia-modellen fra både kapitalistisk og kommunistisk grunnsyn.

Sånt er veldig gledelig, og vi mener vi må ta med oss dette over i politikken. Noen få politikere har allerede gjort det, men fortsatt krangler de mest om de små bagatellene. Det blir det ikke slutt på, men i krisetider er det en fordel om vi får politikere som prioriterer det vi er enige om.

I Norge kunne dette fungere fordi de politiske uenighetene egentlig er svært små. Husk at debatten rundt statsbudsjettet vanligvis går på fordelingen av rundt en prosent av det totale budsjettet. De resterende nittini prosentene er man enige om. Selv debatten om privat og offentlig eierskap er ikke en enten/eller diskusjon. Vi diskuterer egentlig bare hvor pendelen skal stå.

Så hvem ville du hatt i en regjering dersom du kunne velge fritt fra partiene? Og hvilke departementer ville egentlig blitt problematiske på grunn av politisk uenighet?

Poenget må jo være å få landslaget til å virke. Det beste er om alle partier er med, men på landslaget gjelder ikke likhetsprinsippet. Landslaget må ha de beste spillerne i de riktige posisjonene.

I fotballen er det viktig å ha spillere som først og fremst tenker på laget som helhet, og slik bør også et medlem av regjeringen tenke. Det er også viktig å ha spillere som kan løpe og ha oversikt over hvor ballen er til enhver tid – de beste spillerne kjennetegnes tross alt for nettopp denne evnen.

Med dagens modell har regjeringene (uansett hvilke partier de springer ut fra)  spillere som kun ser ballen når den blir sparket til dem, og slik kan vi ikke ha det. Regjeringen er tross alt landslaget vårt, og selv fotballhatere støtter landslaget når det går bra.

Om denne artikkelen:
Dette er en metafor for å få frem poenget om at det politiske spillet snart må endres.

Artikkelen er et eksperiment der vi har brukt den nye nettjenesten EtherPad til å skrive en artikkel sammen i sanntid.

Bidragsytere:
Anders Brenna
Hanne Løvik Kirknes (Katcho)
Tormod Klingenberg
Kristin K. Wangen
Ove Ragnar O.
Bjørn Helge Græsli
+2 helt anonyme

Artikkelen er lisensiert under Creative Commons Attribution-lisensen. Det betyr at hvem som helst kan gjøre hva som helst med artikkelen, så lenge det henvises til hvem som har skrevet dette førsteutkastet.

Her er innlegget:
http://etherpad.com/9pfrfLNC7T

Det er lagret noen revisjoner underveis, og det er mulig å skrive videre på det for de som ønsker å gjøre det.

Her er artikkelen i Ny Tid som inspirerte til både nettdebatten, fotballmetaforen og dette eksperimentet:
http://www.nytid.no/nyheter/artikler/20090430/vil-ha-regjering-med-ap-og-hoyre/

Her kan du følge #fotballmetafor på Twitter:
http://search.twitter.com/search?q=fotballmetafor
(Mange innlegg ble skrevet før Erik Kruse foreslo hashtaggen (til gruppering av diskusjonen))

Oppdatert: ABC Nyheter publiserte også felleskommentaren.

 • http://intensedebate.com/people/senikk Terje Pedersen

  Interessant eksperiment Anders :-) Selv har jeg bare brukt slike verktøy innenfor programmering og ikke til å skrive artikler. Noen spesiell grunn til at EtherPad ble valgt fremfor de mange andre real-time collaborative editorene? Kommer det noe innlegg om erfaringene med å bruke slike verktøy til journalistikk? Føler du at dere fikk produsert noe av høyere kvalitet kjappere?

 • http://intensedebate.com/people/katcho Hanne LK

  Spennende eksperiment.
  Jeg synes det gikk mye bedre enn jeg hadde trodd. Nå etterpå tenker jeg: hva var det egentlig jeg trodde skulle gå galt? Det var faktisk givende å se teksten bli til "live". Det aller morsomste tror jeg var da vi begynte og fullførte noen sine setninger. Veldig morsomt :)

  Men det krever at noen føler ekstra eierskap og tar ansvar i forhold til å styre prosjektet inn i en slutt, for jeg tror ellers det vil kunne fortsette en god stund og dermed kanskje vokse for mye.

  • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

   Ja, dette var gøy. Det var nok lurt at vi ga oss selv noen kunstige tidsfrister, slik at det ikke fløt helt ut.

   • http://intensedebate.com/people/katcho Hanne LK

    Absolutt. Død-linjer er gode ting for de fleste prosjekter.

   • http://intensedebate.com/people/senikk Terje Pedersen

    Nesten litt rart at teksten ble kortere når dere jobbet sammen enn hva tekstene ofte blir når du skriver alene 😉

    (Hmm nå forstår jeg ingen ting, jeg fikk mail om nye kommentar, men min opprinnelige kommentar er borte vekk….)

    • http://intensedebate.com/people/katcho Hanne LK

     Det som er fint med å skrive sammen er at man kan hjelpe til med å slette litt. Få skriverier som ikke har godt av litt kutting.

 • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

  Hehe. Jeg kuttet faktisk også selv i min egen tekst denne gangen.

  Debattsystemet er av og til litt ustabilt. Har også hatt problemer med noen av mine egne kommentarer.

  • http://intensedebate.com/people/senikk Terje Pedersen

   Var det noen spesiell grunn til at EtherPad ble valgt fremfor andre real-time collaborative editorer? Selv har jeg bare brukt slike innenfor programmering så interessant å se det brukt til dette formålet. Vet du om papiraviser/nettaviser som bruker slike verktøy regelmessig?

   • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

    Jeg fant EtherPad, og etter litt lek, syntes jeg det ville være artig å prøve.

    EtherPad er et selskap jeg tror veldig på, både fordi systemet er bra, men også fordi de er en av Y-Combinator-selskapene som kommer ut i full fart. Regner med at de er solgt til en av gigantene før året er omme.

    Nettaviser har idag for dårlige verktøy. Jeg kunne tenkt meg noe som dette integrert, slik at 2-4 journalister raskt kunne jobbet med "breakin news"-artikler.

    • http://intensedebate.com/people/senikk Terje Pedersen

     Et lite tips om du har tenkt å bruke EtherPad mer er å lage en egen URL ved å skrive det du vil etter slash http://etherpad.com/…… som f.eks. http://etherpad.com/senikk

 • http://zhayena.net/ Kristin K. Wangen

  Jeg synes denne måten å skrive på var veldig morsomt og givende. Men jeg må innrømme at jeg var litt "Å nei, hvis jeg skriver om dette, så kommer sikkert den som skrev det til å hate meg" i starten, men resultatet ble veldig bra.

  Jeg kunne godt ha tenkt meg å skrive flere bloggposter på denne måten; jeg har mange ideer til bloggposter, men det blir ofte litt halvgjort og halvkvedet, og jeg tror neppe jeg er den eneste som har det slik.

  • http://intensedebate.com/people/senikk Terje Pedersen

   Man kunne fint laget en plugin for WordPress og andre bloggsystemer som ga deg en real-time editor ved å bruke Comet-teknologi, som også er det samme som EtherPad benytter seg av. Man trenger dog da enten en egen ip-adresse for dette formålet eller andre eksempel med én ip-adresse er å benytte seg av Nginx eller Haproxy i forkant av Apache hvis man bruker det. Å lage slike løsninger tar en del tid så en annen mye kjappere mulighet hadde vært å lage en plugin rundt EtherPad sin Private Network Edition.

   • http://intensedebate.com/people/abrenna Anders Brenna

    Det viste jeg ikke. Skal ta opp Comet med leverandører av publiseringssystemer. Det hadde vært utrolig kjekt til breaking news.

   • http://zhayena.net/ Kristin K. Wangen

    Kanskje et forslag man kan komme med til den pågående WP Plugins konkurransen?

 • http://twitter.com/prebenlm Preben L. Madsen

  Planer om flere prosjekter som dette? Jeg var så vidt innom når dere holdt på, men hadde ikke noe fornuftig å komme med 😉